Naslovna Društvo Vanredna situacija proglašena u Boru, Sokobanji i delu opština Boljevac i Majdanpek

Vanredna situacija proglašena u Boru, Sokobanji i delu opština Boljevac i Majdanpek

1050
0

Zbog obilnih padavina i bujičnih poplava na teritorijio grada Bor, u opštini Sokobanja, kao i u delu opština Majdanpek i Boljevac proglašena je vanredna situacija.

Krivelj

Na području teritorije grada Bor velike količine padavina, u noći između četvrtka i petka, prouzrokovale su izlivanje reka i potoka,  zbog čega su ugrožena brojna borska sela u kojima je voda poplavila i neka od domaćinstava i ekonomskih objekata, ali i oranice, bašte, plastenike…

„Najveće probleme izazvali su bujični potoci, koji su, nažalost zbog nemarnosti svih u nizu, zatrpani i tu su bile poplave. Nije vreme za kritiku, već da zajedno reagujemo“, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Najteže su pogođeni Donja Bela Reka, Кrivelj, Slatina, Oštrelj, ali i deo Zlota, Brestovca, Metovnice i Bučja. U Donjoj Beloj Reci poplavljeno je na desetine domova. Voda je nosila plastenike, ograde, stoku… Velike su štete zabeležene i u ostalim borskim selima. Oštećeni su atarski, lokalni putevi, ulice….

U rudniku “Veliki Krivelj” zaposleni su  uspeli da spreče prodor vode u kop, a eksploatacija rude na nižim etažama je kratko bila zaustavljena.

„Blagovremenom reakcijom sprečili smo prodor vode u kop, tako da čak ni mehanizacija nije bila ugrožena. Budno pratimo stanje, pojačali smo zaštitne berme pored Kriveljske reke, vodimo računa o svakom centimetru rudnika, a ljudi raspoređeni na ključnim mestima kontrolišu situaciju na terenu“, rekao je upravnik kriveljskog kopa Dejan Mitić.

Leskovo; Foto: Serbia Zijin Cooper

Zbog obilnih padavina i bujičnih poplava vanredna situacija je proglašena u delu opštine Majdanpek, u selima Leskovo, Debeli Lug, kao i u zaseocima Valja Prerast i Beli Izvorac u Rudnoj Glavi. Nove padavine povećale su vodostaj reke Pek koja se izlila i poplavila regionalni put između Leskova i Jasikove.

U Leskovu je izlivanjem potoka Malo Leskovo pogođeno oko 15 domaćinstava, a prvi na udaru našao se i stadion i prostorije ovdašnjeg FК „Polom“ kao i dečje igralište. I na području Valja Prerast su bujične vode poplavile domaćinstava, ekonomske prostorije, plastenici…

“Oštećeno je oko 20 kilometara lokalnih puteva, uništeno je 11 hektara i 77,7 ari poljoprivrednih kultura, devastirano je 404 kvadratnih metara poljoprivrednih kultura u plastenicima, srušteno je 10 mostova, a samo u Valja Prerast pet”, rekao je Dragan Popović, predsednik Opštine Majdanpek i komandant Štaba za vanredne situacije.

Foto: Opština Sokobanja

Zbog obilnih padavina i izlivanja Moravice 25 osoba iz sokobanjskog naselja Jabukar i Čair morali su da se evakuišu. Voda je prodrla u podrumske prostorije i prizemlje njihovih kuća, pa su morali privremeno da napuste svoje domove. Oštećen je bedem na Moravici u parku Banjica, kao i deo državnog puta koji se srušio prema Rtnju, u selu Nikolinac.

Most u Šarbanovcu je zatvoren, a problematične su i deonice u naseljima Nikolinac i Blendija. Uvedena su dvadesetčetvoročasovna dežurstva svih relevantnih službi sa ljudstvom i mehanizacijom. Pored evakuacije i mera odbrane od poplava, pripadnici Sektora za vanredne situacije iz Beograda angažovani su i na crpljenju vode u ugroženim naseljima.

I u opštini Boljevac na snazi je vanredna situacija u selima Savinac, Osnić, Osnić Bukovo, Valakonje Bukovo, Vrbovac, Bačevica i Кrivi Vir. Obilne padavine ozbiljno su ugrozile ova sela. Zbog obilnih padavina nabujala je većina potoka u ovom kraju. Bujice su ugrozile bašte i oranice, ali i odnele dobar deo atarskih i seoskih puteva, zbog čega je situacija u ovim selima trenutno kritična.