Naslovna Društvo COVID-19 Vanredna situacija na snazi u Majdanpeku, ukinuta u Kladovu i Boru; U...

Vanredna situacija na snazi u Majdanpeku, ukinuta u Kladovu i Boru; U Negotinu je nije ni bilo

1759
0

Štab za vanredne situacije  u Kladovu doneo je odluku o ukidanju vanredne situacije u ovoj opštini, proglašene 19. jula  zbog nepovoljne epidemiološke situacije.


Odluka o ukidanju vanredne situacije u Kladovu doneta je na osnovu procene Zdravstvenog centra Kladovo i Zavoda za javno zdravlje „Timok “ iz Zaječara, kojom je ocenjeno da je  epidemiološka situacija na celom području opštine Kladovo povoljna.

Virus korona u ovoj opštini, od početka epidemije, potvrđen je kod 154 građana, od kojih se do 21. avgusta oporavilo 129 osoba, ali su, nažalost, preminula tri pacijenta. Trenutno je aktivno pozitivno njih 22.

“Kako bi se zadržao trend smanjenja broja obolelih na snazi ostaju mere republičkog Kriznog štaba kojima se preporučuje građanima da i dalje nose maske u zatvorenom prostoru i da poštuju fizičku distancu. Rad ugostiteljskih objekata i pekara vraća se na režim regulisan odlukom Skupštine opštine Kladovo o radnom vremenu u letnjem periodu. Kontrolu  radnog vremena objekata sprovodi Odeljenje za inspekcijski nadzor Opštinske uprave Kladovo i Republička sanitarna inspekcija”, navode u lokalnoj samoupravi.

Za razliku od ostalih gradova i opština u okruženju u opštini Negotin nije proglašena vanredna situacija. Razlog tome je, kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, relativno povoljnija epidemiološka situacija u Negotinskoj krajini.

„Nije bilo naglih, alarmantnih epidemioloških skokova kao u susednim opštinama. Mi smo bili u pripravnosti, donosili mere prevencije, preporuke, pratili situaciju i bili spremni da reagujemo u slučaju naglog skoka broja zaraženih“, kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i komandant ovdašnjeg Štaba za vanredne situacije.

U opštini Majdanpek još uvek je na snazi vanredna situacija zbog nepovoljne i nesigurne epidemiološke situacije.

U Boru je, međutim, vanredna situacija ukinuta 17. avgusta jer se epidemiološka situacija i u ovom gradu poboljšala.