Naslovna Društvo Vanredna odbrana od poplava na Timoku: Nivo vode opada, ali opreznost ostaje

Vanredna odbrana od poplava na Timoku: Nivo vode opada, ali opreznost ostaje

429
0

Prema poslednjim merenjima na Timoku je u sektoru kod Trnavca u dužini od 3,97, odnosno 3,63 kilometra i i dalje u toku vanredna odbrana od poplava, navode nadležni u Javnom vodoprivrednom preduzeću “Srbijavode”, Vodoprivrednom centru “Sava – Dunav”.

Na merovodnom vodomeru na vodotoku Timok u Trnavcu očitani vodostaj je danas u 14 časova iznosio +370 centimetara zbog čega ostaje na snazi mera vanredne odbrane od poplave.

Ipak, nivo vodotoka u tom sektoru je u blagom opadanju, a odbrambena linija je u zadovoljavajućem stanju.

Na području  opštine Negotin nema opasnosti od novih izlivanja Timoka. U dane vikenda zbog izlivanja Timoka, na predlog „Štrabaga“, ogranka Preduzeće za puteve Zaječar, Saobraćajna policija zatvorila je za saobraćaj deonicu puta drugog reda od Braćevca do Tamniča.

Štab za vanredne situacije opštine Negotin, posredstvom Situacionog centra, reagovao je u slučaju izlivanja potoka na izlasku iz sela Kovilovo, u kojem su nadležne ekipe JKP „Badnjevo“, po nalogu Štaba, nasipanjem peska sprečili dalje oticanje vode ka ovom timočkom selu.

Povlačenjem vode i prestankom padavina danas je  ustanovljeno je na ovoj deonici došlo do oštećenja atarskog puta koji vodi ka glavnom objektu vodovoda kojim se snabdeva selo pijaćom vodom, te da je neophodno da se sanira, a potok prokopa celom dužinom kako ne bi dolazilo do sličnih situacija. Meštani ističu da je ovo, inače, dugogodišnji problem.

U Aleksandrovcu je Timok poplavio prilaz mostu ispred sela i na putu je bilo oko deset santimetara vode. Saobraćaj na ovoj deonici nije obustavljen i odvija se nesmetano.

Na području Plavne, u rejonu Popadije i Turije, zbog velike količine padavina bujični potoci pretili su da ugroze stambene objekte, a naročito atarske puteve. Na sanaciji ovog problema osim ekipe „MOK Prometa“, koja je postupala po nalogu štaba, uključilo se i  15 meštana sa šest traktora koji su sanirali i sklanjali nanose na atarskim putevima, krpili vododerine koje je voda odnela i otvarali propuste kako bi ublažili posledice i put osposobili za saobraćaj.

U nedelju je vodostaj Sikolske reke na ušću u Timok ispred Carine Mokranje bio u porastu i izlio se u obližnje njive. Na području samog sela, Sikolska reka je bila u koritu i nije bilo većeg porasta vodostaja.

Prema današnjim informacijama sa terena, Timok nastavlja da opada. U Štabu za vanredne situacije ističu da i dalje prate situaciju preko Situacionog centra i nadležnih službi i preduzeća, te da će u slučaju bilo kakvih promena preduzeti sve potrebne aktivnosti na zaštiti ljudi i imovine.