Naslovna Društvo Vančinoj česmi na Bukovu kraj Negotina vraćeno dostojanstvo

Vančinoj česmi na Bukovu kraj Negotina vraćeno dostojanstvo [FOTO]

1197
0

Uz maksimu “Čista priroda – zdravi ljudi” Negotinci okupljeni oko Ekološkog udruženja “Badem” mr Danila Petrovića danas su u akciji čišćenja prostora oko Vančine česme iznad Bukova ovom vidikovcu vratili stari sjaj, a putnicima namernicima i zaljubljenicima u prirodu otvorili vidik ka mestu koje je jedan od simbola Negotina i okoline.

Sakupljajući nagomilani otpad koji su iza sebe ostavili oni koji dolaze na ovo mesto, ali i uklanjajući rastinje i nabujalu travu, ljubitelji prirode, aktivni učesnici svih ekoloških akcija u našem kraju i danas su ukazali  na probleme, ali i na nedostatak sistemskih rešenja vezanih za divlje deponije i dokazali koliko je građanski aktivizam važan u borbi za zdravo i lepše okruženje.

“Mi smo u nekoliko akcija pokazali da čovek u prvom redu mora da prirodi vrati ono što je ona njemu dala, a ne da je zagađuje. Želimo u prvom redu da ukažemo na značaj životne okoline, na značaj biljnog, pa i životinjskog sveta, na zdravu pijaću vodu, na naše zelene resurse, da pokažemo ljudima koliko ovakva mesta mogu da budu lepa kada su su čista i kad na njima nema smeća”, kaže mr Danilo Petrović, predsednik Ekološkog udruženja “Badem”.

Današnja akcija, zahvaljujući pre svega aktivistima, ali i negotinskim firmama Vladejić  d.o.o. i Obeks koje su donirale neophodni materijal, kao i Štampariji „Margo“ koja je ekološkim porukama ukazala na značaj ekologije, protekla je u dobrom raspoloženju, ali i teškom i napornom radu jer je smeća bilo poprilično.

Akciju je podržala i Vinarija „Frunza Aglaja“.

Uz one starije i iskusnije, vične radu sa sekirama, trimerima i makazama, aktivno su učestvovala i deca, koja su rado pomagala da se Vančinoj česmi, za čiju vodu kažu da je blagotvorna, osveže bojom i vrate joj prvobitan izgled.

“Planiramo da već u nedelju sličnu akciju organizujemo i u Badnjevu. Sve ove akcije trebalo bi da budu i akcije  koje edukuje ostale građane, pre svega mlade. Od nadležnog komunalnog preduzeća očekujemo da pokupi džakove sa smećem koje smo uklonili iz okoline Vančine česme, ali i da zajedno sa građanima ovo mesto održavaju čistim”, dodaje Petrović.

fotografije: Ekološko udruženje „Badem“/Marina Milojević Nikolić, Danilo Petrović, Saša Mihajlović