Naslovna Hronika Vagoni sa fosfornom kiselinom iz Prahova iskliznuli na pruzi Niš – Zaječar

Vagoni sa fosfornom kiselinom iz Prahova iskliznuli na pruzi Niš – Zaječar

1444
0

Pet vagon-cisterni sa fosfornom kiselinom iskliznulo je noćas 35 minuta iza ponoći na pruzi Niš – Zaječar, između železničkih stanica Matejevac i Svrljig, kod sela Vrelo, u blizini Jasenovika. Cisterne su nisu prevrnule i nema opasnosti po po stanovništvo i životnu sredinu.

Fosfornu kiselinu iz Prahova transportovao je za Šabac prevoznik “Srbija Kargo”. Vagon-cisterne koje su iskliznule iz šina nalazile su se u sredini kompozicije.

„Infrastruktura Železnice Srbije“ navodi u svom saopštenju da je reč o vagon-cisternama sa po jednom osovinom, teretnog voza broj 52792, da se “nijedna od cisterni nije prevrnula već su samo delimično iskliznule iz koloseka”, kao i da nisu oštećene i da nema curenja.

„Uzrok ovog iskliznuća nije stanje železničke infrastrukture, koja je upravo na ovom mestu sanirana tokom 2018. godine“, dodaju u “Infrastrukturi Železnice Srbije”.

Na lice mesta je izašla komisija koja će, navodi se u saopštenju, precizno utvrditi uzrok ovog vanrednog događaja.

Raščišćavanje pruge počelo je u četiri časa a očekuje se da će saobraćaj na ovom delu pruge ponovo biti uspostavljen u narednih 24 sata.

Ovakvi događaji, nažalost, nisu retki. Nedavno su danima sanirane posledice iskliznuća dve cisterne sa amonijakom u selu Jasenovik, između Crvenog Krsta i Svrljiga, zbog čega je evakuisano i lokalno stanovništvo i stoka.

Početkom decembra je na pruzi Zaječar – Prahovo kod Kobišnice skliznula sa šina cisterna sa amonijakom, srećom bez posledica,a prošlog januara su se, na izlasku iz železničke stanice Negotin, prevrnule dve cisterne koje su prevozile za Prahovo sumpornu kiselinu, ali je tada iscurela izvesna količina ove materije.