Naslovna Društvo V.d. direktori najviše devet meseci

V.d. direktori najviše devet meseci

291
0

Novim izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, koje su u pripremi, stanje vršioca dužnosti direktora ubuduće neće moći da u nedogled bude produžavano, kao do sada.

Kako je nedavno na okruglom stolu o nacrtima zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i Zakona o platama državnih službenika izjavio ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, status v.d. direktora biće ograničeno na šest meseci, plus eventualno još tri meseca.

Državni organ koji postavlja vršioca dužnosti direktora moraće u roku od 30 dana da raspiše konkurs za tu poziciju, nakon čega položaj ostaje upražnjen dok se ne popuni na konkursu.

„Ova novina može da izazove različite reakcije, ali mislim da je ovo upravo jedan od temeljnih mesta gde se vidi želja i volja da reformu sprovedemo na pravi način. Svi znamo koliko imamo ljudi u v.d. stanju i kolika je motivisanost onih koji su u v.d. stanju da rade svoj posao, ako nisu sigurni da li će i kada na konkursu biti izabrani kako bi u punom kapacitetu obavljali svoj posao“, rekao je Ružić.