Naslovna Društvo Uz predavanja za pčelare i vinare Negotinske Krajine, uskoro i ocenjivanje vina

Uz predavanja za pčelare i vinare Negotinske Krajine, uskoro i ocenjivanje vina

245
0

Turistička organizacija opštine Negotin (TOON) pozvala je vinare Negotinske krajine na ocenjivanje vina i edukativnu radionicu iz oblasti vinarstva, a pčelare na predavanje o API terapiji.

Za pčelare, ali i sve druge zainteresovane da saznaju više o API terapiji, TOON  i Društvo pčelara „Hajduk Veljko“ Negotin, organizuju u subotu 18. decembra, predavanje „API terapija pčelinjim proizvodima – API komore“.

To je prilika da se čuje više o primeni meda i ostalih pčelinjih proizvoda u preventivne i terapijske svrhe. Jedan od segmenata terapije, koja je sve popularnija u svetu ali i u Srbiji, je inhalacija vazduhom iz pčelinjih košnica.

Predavač je prof. dr Mića Mladenović, predsednik Udruženja za apiterapiju „API-BEO“  koje se bavi organizovanjem kurseva i izdavanjem uverenja za api terapeute. Predavanje koje zajedno organizuju TOON i Društvo pčelara „Hajduk Veljko“ biće održano u velikoj sali Skupštine opštine Negotin sa početkom u 10 sati.

Do kraja godine, za pčelare i one koji to žele da postanu, organizuje se još jedno predavanje, 25. decembra od 10 sati u Domu kulture u Šarkamenu, na temu „Pčelarenje u ruralnim sredinama kao dopunsko zanimanje“.

Imajući u vidu, da poslednje dve godine zbog poznatih prilika i aktuelne pandemije virusom korona, nije bio organizovan tradicionalni Međunarodni sajam meda i vina, TOON u cilju unapređenja turističke ponude i razvoja pčelarstva, proizvodnje suvenira i vina, organizuje seriju predavanja i radionica u okviru projekta “Oni vide med i vinO“, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Ocenjivanje vina organizujemo 22. decembra, dok ćemo predavanje i panel diskusiju organizovati  23. decembra u 11 časova, kada ćemo dodeliti plakete i diplome za najbolje ocenjena vina. Prijave i uzorke vina potrebno je dostaviti Turističkoj organizaciji opštine Negotin, najkasnije do 20. decembra“, kaže Dušan Petrović, direktor TOON-a.