Naslovna Društvo Uvođenje u vojnu evidenciju za rođene 2003. i starije do kraja februara

Uvođenje u vojnu evidenciju za rođene 2003. i starije do kraja februara

3284
0

Ministarstvo odbrane uputilo je poziv za uvođenje u vojnu evidenciju osoba koje ove godine postaju punoletne.

Foto: Ivan Mitrović

Poziv za uvođenje u vojnu evidenciju upućen je mladićima rođenim 2003. godine kao i starijih godišta koji nisu uvedeni u vojnu evidenciju.

U Ministarstvu odbrane navode da uvođenje u vojnu evidenciju ne znači pozivanje na služenje vojnog roka, već predstavlja obavezu definisanu Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

Osobe muškog pola tu zakonsku obavezu treba da regulišu javljanjem u nadležni Centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu.  Za teritoriju opštine Negotin to je nekadašnji vojni odsek, sada Radna prostorija Centra Ministarstva odbrane, na poslednjem spratu zgrade Opštine Negotin.

Uvođenje u vojnu evidenciju moguće je obaviti svakog radnog dana u vremenu od 8 do 15 časova do 28. februara, posle čega će biti upućivani pojedinačni pozivi svima koji se nisu odazvali.

Mladići koji borave u inostranstvu svoje pravo i zakonsku obavezu ispunjavaju u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u zemlji boravka. Potrebno je da na uvid ponesu  važeću putnu ispravu, navode u Ministastvu odbrane.