Naslovna Politika Izbori 2022. Uvid u birački spisak do 18. marta

Uvid u birački spisak do 18. marta

218
0

Opštinska uprava Opštine Negotin pozvala je birače da izvrše uvid u birački spisak, ali i da podnesu zahtev za upis u birački spisak, izmenu i dopunu ili ispravku podataka u biračkom spisku.


Uvid u birački spisak, ali i podnošenje zahteva za upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku podataka u biračkom spisku može da se izvrši svakog radnog dana od 7 do 15 sati u zgradi Opštinske uprave opštine Negotin, kancelariji broj 72, na prvom spratu do 18. marta do ponoći kada će birački spisak biti zaključen.

Uvid u birački spisak može da se izvrši i elektronski na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana.

“Obaveštavaju se građani da Opštinskojh upravi, Odeljenju za opštu upravu, imovinske i stambeno-komunalne poslove, najkasnije pet dana pre dana zaključenja biračkog spiska, odnosno najkasnije 12. marta, mogu podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će birač na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati prema mestu boravišta u zemlji”, navodi se u obaveštenju koje potpisuje načelnica Opštinske uprave, Zorica Mijušković.

Isti je rok i za podnošenje zahteva birača da će na izborima glasati u inostranstvu s tim što se zahtev podnosi diplomatsko – konzularnom predstavništvu Republike Srbije.

Opštinska uprava upisuje birače u birački spisak do njegovog zaključenja, a od tog trenutka pa sve do 72 sata pre održavanja izbora, upisuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Od proglašenja izborne liste, pravo na uvid i na podnošenje zahteva za promenu u biračkom spisku ima i podnosilac izborne liste ili osoba koju on ovlasti, po istom postupku po kome to pravo imaju i građani, s tim što uz zahtev prilažu ovlašćenje i potrebne dokaze.

U Opštinskoj upravi opštine Negotin podsećaju da je neophodno da prilikom uvida u birački spisak i podnošenja zahteva za promene građani ponesu sa sobom ličnu kartu ili pasoš.