Naslovna Društvo Uvedene privremene zabrane lova tri ugrožene vrste selica

Uvedene privremene zabrane lova tri ugrožene vrste selica

398
0

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pozdravilo je nedavno ustanovljene izmene u lovostaju tri ugrožene vrste divljih ptica u Srbiji.

Ilustracija: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Izmenama Pravilnika o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrsta, koji su krajem avgusta sporazumno doneli ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ministarka zaštite životne sredine, ustanovljene su izmene u lovostaju tri ugrožene vrste divljih ptica u Srbiji.

Pomenutim dokumentom uvodi se privremena zabrana lova na grlicu koja traje do 14. avgusta 2024, što uključuje dve lovne sezone.

Privremena zabrana lova uvodi se i za jarebicu i ona će trajati sve do 14. oktobra 2024, odnosno tri lovne sezone. Od naredne godine lovna sezona na prepelice biće skraćena i trajaće od 15. avgusta do 30. septembra.

„Izmene lovostaja na grlicu, jarebicu i prepelicu vidimo kao put do trajne zabrane lova na ove tri vrste ptica koje su u Crvenoj knjigi ptica Srbije dobile status ranjivih vrsta (VU). Ornitolozi u Srbiji još od 2001. zahtevaju da se zaustavi lov na ugrožene ptice selice, pre svih na grlice i prepelice, budući da su njihove populacije desetkovane, staništa narušena, a lov u Srbiji izuzetno loše regulisan i kontrolisan“, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ornitolozi iz DZPPS navode da je potrebno uložiti dodatne napored da se trajno zaštiti veći broj vrsta ptica koje se sada smatraju lovnom divljači, a čije populacije u Srbiji su ugrožene.

Među njima su guska glogovnjača čija je globalna populacija doživela pad od gotovo 80 odsto, dok se u Srbiji beleži neredovno i u ekstremno malom broju, a na nacionalnoj Crvenoj listi nosi oznaku kritično ugrožene vrste (CR).

Trajna zaštita, podsećaju u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, potrebna je i za riđoglavu patku i grogotovca kojima globalno i regionalno opada brojnost, a u Srbiji imaju status ugroženih vrsta (EN).