Naslovna Društvo Uvedene mere štednje: Lokalna samouprava smanjuje potrošnju električne i toplotne energije

Uvedene mere štednje: Lokalna samouprava smanjuje potrošnju električne i toplotne energije

2571
0

Opštinsko veće opštine Negotin, kao i druge lokalne samouprave u Srbiji, usvojilo je Naredbu o merama za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

Ovom naredbom obuhvaćeni su Opštinska uprava, javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač opština Negotin, kao i osnovne i srednje škole.

Njome se otkazuju svi večernji treninzi sportskih ekipa koji se održavaju u sportskim halama i školskim salama posle 19 časova, dok se za treninge u periodu do tog termina može koristiti samo 50 odsto instalirane rasvete. Ovo ograničenje, navodi se u naredbi, ne odnosi se jedino na zvanične utakmice timova.

Javna rasveta biće isključena  na otvorenim sportskim igralištima, što takođe ne važi jedino za zvanične utakmice timova.

Svim rukovodiocima Opštinske uprave, rukovodiocima Odeljenja i direktorima javnih preduzeća, ustanova, osnovnih i srednjih škola naloženo je da do 19. septembra uvedu mere štednje i van funkcije stave sve klima uređaje, a zabranjuje se korišćenje grejalica na struju, tamo gde ima drugih vidova energije, kao i osvetljenja u unutrašnjim prostorijama i kancelarijama kada ima dovoljno dnevne svetlosti.

Zaposleni će morati da prilagode radni prostor i hodnike tako da se korišćenje električne energije svede na najnižu moguću meru, da po završetku radnog vremena isključe osvetljenje i električne uređaje, osim računarskih servera, računara i opreme koja vrši zapis video nadzora i slične poslove.

„Ne koristiti osvetljenje u unutrašnjim prostorijama i kancelarijama u javnim zgradama u periodu kada ima dovoljno dnevne svetlosti, ne postavljati tamne zavese i predmete koji zaklanjaju prirodnu svetlost od prozora, danju ne spuštati roletne, radne stolove postaviti tako da zaposleni mogu da koriste dnevnu svetlost, isključivati osvetljenje kada u prostoriji niko ne boravi“, navodi se u naredbi.

Naloženo je da se u objektima ustanova, javnih preduzeća čije troškove energije plaća lokalna samouprava, tamo gde to nije učinjeno, živine sijalice zamene led rasvetom.

Takođe se ograničava i rad dekorativne rasvete na fasadama svih javnih objekata i spomenika kulture, bilborda i svetlećih reklama i novogodišnjeg osvetljenja na najviše četiri sata dnevno.

Primena ovih mera određuje se za perod od 1. septembra do 31. marta naredne godine, dodaje se u saopštenju lokalne samouprave.