Naslovna Društvo Uvedena vanredna odbrana od poplava kod Trnavca

Uvedena vanredna odbrana od poplava kod Trnavca

517
0

Javno vodoprivredno preduzeće “Srbijavode”, Vodoprivredni centar “Sava – Dunav” ukinulo je redovnu i uvelo vanrednu odbranu od poplava na delovima vodne jedinice “Timok – Zaječar”.

Vanredna odbrana od poplava uvedena je na sektoru Timok – Zaječar, deonica Negotin na Timoku, Brestovačkoj reci, Crnom Timoku, Grliškoj reci, Svrljiškom i Trgoviškom Timoku, Arnauti, brani Borsko jezero i Grlištu, kao i na  deonici levog nasipa uz Timok kod Trnavca do visokog terena, kao i desnog nasipa uz Timok, takođe kod Trnavca, u dužini od 3,63 kilometra.

Na merovodnom vodomeru na vodotoku Timok u Trnavcu očitani vodostaj je juče u 14 časova iznosio +374 centimetra čime su, navode u Vodnom području Sava i Dunav ispunjeni uslovi za uvođenje vanredne odbrane od poplave.

Sektorskom rukovodiocu naloženo je da organizuje praćenje kretanja promena nivoa vode i promene stanja na odbrambenim linijama i da o svemu obavesti nadležne organe lokalne samouprave kako bi se dalje sprovodile neophodne mere i eventualno dodatno angažovalo ljudstvo i mehanizacija.

Mere odbrane od poplava će se, navode u Vodnom području Sava i Dunav, sprovoditi i na deonicama vodotokova u zoni potencijalno ugroženih naselja u štićenom području, a zbog evidentnog rizika od plavljenja branjenog područja.