Naslovna FB Usvojena Strategija razvoja kulture od 2020. do 2029.

Usvojena Strategija razvoja kulture od 2020. do 2029.

307
0

Vlada Republike Srbije usvojila je Strategiju razvoja kulture od 2020. do 2029. godine sa Akcionim planom, čiji je nacrt predložilo Ministarstvo kulture i informisanja.

Ova Strategija,  navodi Ministarstvo kulture i informisanja predstavlja nezamenljiv osnov za razvoj kulture i veliki iskorak u normiranju oblasti kulture u Srbiji.

“Usvajanje ovog dokumenta od izuzetnog je značaja za kulturu Srbije, imajući u vidu da naša zemlja nikada u istoriji nije imala strateški dokument koji uređuje ciljeve i prioritete razvoja u oblasti kulture. Strategijom se planski i sistematski reguliše javni interes u oblasti kulture i određuju strateški prioriteti razvoja kulture u navedenom desetogodišnjem periodu. Dokument sadrži opredeljenja Republike Srbije i definiše opšti državni i nacionalni interes u kulturi”, navodi Ministarstvo kulture u svom saopštenju.

Strategija definiše srpsko kulturno jezgro i srpski kulturni prostor koji ne podrazumeva samo teritoriju države Srbije, već i prostor na kome je srpski narod tokom istorije ostavio tragove materijalne i nematerijalne kulturne baštine i samim tim se srpski kulturni prostor preklapa sa drugim prostorima.

“Treba naglasiti da Akcioni plan, kao sastavni deo Strategije, predviđa način ostvarivanja postavljenih, jasnih ciljeva, koji obuhvataju: promišljenu zakonodavnu aktivnost i odgovornu kadrovsku politiku; zatim opredeljenost za zaštitu i negovanje nacionalne kulture; zaštitu kulturnih prava nacionalnih manjina i drugih osetljivih društvenih grupa i unapređenje uzajamnog razumevanja”, navode u ovom ministarstvu i dodaju da očekuju da će Strategija u najskorijem roku biti usvojena i u Skupštini Republike Srbije.