Naslovna Politika Usvojen rebalans budžeta za 2023. i budžet za 2024.

Usvojen rebalans budžeta za 2023. i budžet za 2024.

823
0

U Negotinu je održana 22. sednica skupštine opštine Negotin, kojom je predsedavao mr Milan Uruković, predsednik  Skupštine opštine. Sednici prisustvovao 41 od 45 odbornika koliko broji lokalni parlament.

Odbornici Skupštine opštine Negotin usvojili su većinom glasova drugu izmenu i dopunu odluke o budžetu za 2023. Drugi po redu rebalans ovogodišnje opštinske kase uvećan je za 35,79 miliona dinara.

“Cilj izrade rebalansa budžeta je pre svega raspored sredstava na prihodnoj i rashodnoj strani koja se tiču odobrenih dodatnih sredstava iz tekuće budžetske rezerve budžeta Republike Srbije u iznosu od 15 miliona dinara. Zatim, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave prenelo je opštini Negotin namenski transfer u iznosu od 7,41 miliona koji se prenosi Zdravstvenom centru za plaćanje avansa za nabavku medicinske opreme za ovu ustanovu. S obzirom da je plata za septembar za PU “Pčelica” povećana za 5,5 odsto za isplatu drugog dela novembarske plate, nedostaje 3,8 miliona dinara pa je za taj iznos uvećana masa i na kraju je izvršena i preraspodela između datih pozicija i određenih aproprijacijama a na pozicijama gde je to bilo neophodno odobrena su, odnosno smanjena određena sredstva”, rekao je za skupštinskom govornicom Goran Ristić, rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju.

Budžet je za 2024. projektovan na 1.470.823.000 dinara. Kako je obrazložio načelnik budžeta, ukupni prihodi i primanja, rashodi i izdaci iz drugih izvora finasiranja iznose 198.624.000 dinara, dok su prihodi i primanja odnosno rashodi i izdaci iz opštih prihoda i primanja budžeta 1.272.199.000 dinara.

“U okviru predloženog iznosa prihoda i primanja izvorni prihodi planirani su u obimu od 33,22 odsato, odnosno u apsolutnom iznosu od 422,73 miliona dinara. Najveći prihod u strukturi izvornih prihoda je od poreza na imovinu čije se ostvarenje u 2024. očekuje u iznosu od 285,4 miliona, zatim komunalnih taksi za isticanje firme na poslovnom prostoru 41 milion, komunalne takse za držanje motornih drumskih i priključnih vozila 25 miliona, naknade za zaštitu životne sredine 12 miliona… Ustupljeni prihodi u ukupnim prihodima učestvuju sa 46,10 odsto odnosno 586,5 miliona dinara, a u njihovoj strukturi najveći prihod očekuje se po osnovu poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke u iznosu od 532,16 miliona”, dodao je Ristić.

Većinom glasova odbornika vladajuće koalicije usvojena je i odluka o lokalnim komunalnim taksama koja se odnosi na isticanje firme na poslovnom prostoru, za držanje sredstava za igru, kao i komunalnih taksi za držanje motornih, drumskih i priključnih vozila koja je za 2024. kao i do sada utvrđena u najvišem zakonskom iznosu.

Većinom glasova odbornici su usvojili Kadrovski plan opštine Negotin za 2024. godinu, na koji je šef odborničke grupe „Narodni pokret Srbije – Za Negotin“ dr Tihomir Milovanović  imao primedbe zatraživši od nadležnih da pojasni iz kojih će sredstava biti plaćeni eventualni novi radnici.

Usvojene su i odluke o izmeni i dopuni odluke o visini naknade za korišćenje javne površine, o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta opštine Negotin za 2023. godinu i dodeljivanju isključivog prava JKP „Badnjevo“ za obavljanje delatnosti pružanja usluga u 2024. godini.

Odbornici su dali saglasnost i na programe rada sa finansijskim planom Turističke organizacije opštine Negotin, Narodne biblioteke “Dositej Novaković”, Doma kulture “Stevan Mokranjac”, Istorijskog arhiva Negotin, Muzeja Krajine, Centra za socijalni rad i Javnog komunalnog preduzeća “Badnjevo”.

Odbornicima su se na kraju skupštinskog zasedanja, na kojem nije bilo odborničkih pitanja, na saradnji tokom 2023. zahvalili Milan Uruković, predsednik SO Negotin, Vladimir Veličković, predsednik opštine i Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine Negotin.