Naslovna Politika Usvojen budžet opštine Negotin za 2021. godinu

Usvojen budžet opštine Negotin za 2021. godinu

1105
0

Odbornici Skupštine opštine Negotin na svom redovnom 31. zasedanju usvojili su budžet za 2021.  godinu, ali i druge odluke iz domena svog rada.

Budžet opštine Negotin za narednu godinu projektovan je na 1.439.237.000 dinara. Ukupni prihodi i primanja planirani su na 1.358.679.000 dinara, rashodi na 1.416.737.000, a planirani budžetski deficit, istakao je Miroslav Knežević, rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju na 58.058.000 dinara.

Projektovani budžet, Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin ocenio je kao investicioni i razvojni.

„U narednoj godini očekuje nas infrastruktrurni razvoj u više oblasti, počev od radova na rekonstrukciji Rajačkih i Rogljevačkih pivnica do navodnjavanja negotinske nizije. Predstoji nam rekonstrukcija fekalne stanice, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, uređenje industrujsko-hemijskog parka u Prahovu, dozvolama potrebnim za početak rekonstrukcije luke i izgradnje samog parka. Rekonstrukcija državnih puteva u narednoj godini nas čeka i nastavak uređenja puta Negotin- Zaječar. Očekujem obimne infrastrukturne radove u više sfera kao plod svega onoga što smo radili u prethodne tri godine, jer je za ove planove bilo potrebno dosta toga pripremiti kako bi došlo do realizacije“, rekao je Veličković.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin

Za radove na komasaciji u selima Rajac, Smedovac, Rečka, Čubra, Veljkovo, Mokranje, Trogljevo i Tamnič planirano je 68,6 miliona, od kojih će republika dotirati 38,4 miliona, a opšština Negotin 30 miliona.

Za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže predviđeno je 19 miliona, čak devet više nego u 2020, za razvoj kompleksa pivnica 23,4 miliona, za izgradnju dečjeg igrališta u gradskom parku 3,5 miliona. Za rekonstrukciju platoa iza „Matijevića“ planirano je 15 miliona dinara,  za subvencije i dotacije registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i udruženjima 20 miliona, za strelce protivgradne zaštite 2,5 miliona.

Za javno informisanje iz opštinske kase u 2021. biće izdvojeno 9,9 miliona, milion i po više nego u 2020, za udruženja sedam miliona, za razvoj sporta i omladine 36 miliona, dva više nego ove godine.

Za održavanje saobraćajne infrastrukture predviđena su sredstva u visini od 128,7 miliona dinara, a za revizalizaciju poljskih i održavanje atarskih puteva još 73,6 miliona.

„Najveći problem naše opštine je infrastruktura. U prethodnom periodu dosta toga smo poboljšali ali smo pripremili i obiman plan za narednu godinu koji se odnosi na sve oblasti,  počev od uređenja infrastrukture u gradu i mesnim zajednicama. Vodili smo računa da povećamo sredstva i za razvoj poljoprivrede, zatim za uređenje vodovodne i kanalizacione mreže. To možda nije toliko vidljivo ali ali upravo uređenje ovih mreža čuva naše saobraćajnice i rešava problem na duži period. Ovi radovi su neophodni i predstavljaju bazu za projekte koje ćemo realizovati“, dodao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Miroslav Knežević, rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i LPA

Iz opštinske kase u 2021. sa tri miliona dinara finansiraće se stipendije učenika i studenata, sa osam miliona naknade za novorođenu decu, besplatan vrtić za treće i svako naredno dete, prvu bebu i vantelesnu oplodnju.

Za funkcionisanje mesnih zajednica izdvojeno je skoro 32 miliona, za osnovno obrazovanje skoro 60, za srednje škole 22 miliona dinara, a za predškolsko obrazovanje 115 miliona.

Odbornici su sa uglavnom 25 glasova ZA usvojili bez diskusije i kadrovski plan opštine za 2021, odluku o lokalnim komunalnim taksama, o matičnom području, ali i programe rada sa finansijskim planom Muzeja Krajine, Narodne biblioteke „Dositej Novaković“, Doma kulture „Stevan Mokranjac“, Istorijskog arhiva Negotin i Javnog komunalnog preduzeća „Badnjevo“.

Sednici lokalnog parlamenta kojom je predsedavao Goran Jovanović, zamenik predsednika Skupštine opštine Negotin prisustvovala su 32 odbornika od 45 koliko ih ima.