Naslovna Društvo COVID-19 Ustanove kulture u Srbiji, pa i u Negotinu, digitalno dostupne

Ustanove kulture u Srbiji, pa i u Negotinu, digitalno dostupne

441
0

Muzej Krajine svoju bogatu arhivu iz različitih epoha predstavlja posetiocima na svojoj Fejsbuk stranici i Instagramu u vreme trajanja vanrednog stanja. Posećenost digitalnim sadržajima Negotinaca veća nego poseta objekata ove ustanove kulture u normalnim uslovima rada.

Sa uvođenjem vanrednih mera, zbog epidemije korona virusa,  Ministarstvo kulture predložilo je institucijama kulture u Srbiji da ne zatvaraju vrata, već svoje bogate arhive učine digitalno dostupnim svim građanima. Ideju su podržale i institucije kulture u našem gradu, a za Muzej Krajine ovakav način promocije arhivske građe nije novina.

„Digitalno predstavljanje arhivske građe na Fejsbuk stranici Muzeja Krajine nije ništa novo za nas. I pre uvođenja vanrednih mera trudili smo se da najzanimljivije eksponate i dokumenta predstavimo Negotincima ali i svim vernim pratiocima na društvenim mrežama na ovaj način. Potrudili smo se da, evo već skoro mesec dana, pojačamo naše aktivnosti, odgovaramo na pitanja, uvažimo sugestije“, kaže Ivica Trajković direktor Muzeja Krajine.

Posetioci Fejsbuk stranice  i Instagrama Muzeja Krajine u prilici su da upoznaju naš kraj od praistorije pa sve do sredine 20. veka. Da je većina Negotinca sentimenatlno vezana za svoj grad, ulice, događaje, ljude, spomenike, pokazuju njihova pitanja i komentari na društvenim mrežama, ističe direktor Muzeja.

„Naši sugrađani najviše komentarišu fotografije Negotina iz prošlog veka. Prilika je da i mi saznamo korisne infromacije o događajima i ljudima. Negotinci vole da podele svoja iskustva iz nekog perioda svog života, odrastanja, na društvenim mrežama. Još jedna tema koja privlači veliku pažnju je štampa i interesantni naslovi iz davnih vremena. Razviju se tu zanimljive diskusije, a neretko dobijamo i predloge šta da javnosti predstavimo ili nam se posetioci obrate pitanjima naročito kada su datumi ili imena naših Negotinaca u pitanju.”

Virtuelnu šetnju muzejskim prostorom čini dostupnom Sanja Radosavljević, muzejski pedagog, koja iz bogate arhive posetiocima predstavlja manje poznate fotografije, dokumenta, a korisnike na društvenim mrežama kratkim ilustacijama i pričama podseća na određene događaje i ljude iz prošlosti.

“Mnogo je muzeja u Srbiji koji su se odazvali ovom predlogu Ministarstva kulture i iz svojih depoa  izvukli i učinili digitalno dostupnim materijale koje nismo često u prilici da predstavimo. Nastavićemo da svakodnevno ažuriramo stranicu Muzeja  Krajine i izborom sadržaja budemo i dalje zanimljivi svim našim sugrađanima ali i ljubiteljima istorije koji nam se ovih dana javljaju iz čitave Srbije“, ističe Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.