Naslovna Društvo Uspešno realizovan projekat učenika i nastavnika Tehničke škole

Uspešno realizovan projekat učenika i nastavnika Tehničke škole

379
0

Predstavljen projekat „Međunarodnim iskustvom bogatimo mladost“ učenika i nastavnika negotinske Tehničke škole koji su boravili ove jeseni  u Atini i unapredili svoja znanja iz IT oblasti.

Zahvaljujući sredstvima Fondacije Tempus Erasmus, 15 učenika i tri nastavnika Tehničke škole iz Negotina boravilo je od 25. septembra do 8. oktobra u Atini gde su usavršavali svoja znanja iz IT oblasti. Projekat vredan 42.532 evra, koji u potpunosti finasira Fondacija, pružio je  priliku  učenicima da postignu dobre rezultate na planu ličnog i socijalnog razvoja, unaprede svoje preduzetničke kompetencije, ali i podignu svest o važnosti razmene kulturnih dobara. Šta su naučili u ovoj međunarodnoj  razmeni znanja i iskustva i kako su provodili slobodno vreme govorili su danas svojim vršnjacima iz drugih negotinskih srednjih škola učenici Tehničke škole.

„Na projektu smo radili dve godine i cilj je bio da 15 učenika zajedno sa mentrorima borave u inostranstvu kako bi se stručno usavršili. Mi smo dobili zeleno putovanje koje je predviđalo upoznavanje sa znamenitostima Grčke i upoznavanje kulture ove zemlje. Stariji učenici su kroz ovaj projekta usavršili svoje znanje o programiranju, dok su mlađi ušli na pravi način u svet programiranja. Oni su svakako u prednosti u odnosu na svoje vršnjake kada je iskustvo i znanje u pitanju“, kaže Saša Nikolić, profesor elektro grupe predmeta.

Ono što razlikuje način sticanja znanja u stručnim školama Srbije i specijalizovanim školama u Grčkoj  je, po rečima nastavnika i učenika, drugačiji pristup samoj nastavi gde je fokus stavljen na konkretne probleme koje treba rešiti, kao i timski rad.

„Moja očekivanja su bila da će nam biti lepo u Grčkoj i to se i ostvarilo. Vratili smo se sa novim znanjima pre svega vezanim za veb dizajn i ja sve to sada mogu dosta da primenim u svom radu, da unapredim sajt na kome radim i svakako je ovo iskustvo bilo dragoceno da donesem odluku da će veb dizajn biti zanimanje kojim ću se baviti“, podelio je svoje utiske Ivan Birić, učenik drugog razreda Tehničke škole.

Interaktivnost na predavanjima i mentorsko vođstvo predavača Hilmara Diaza doprinelo je da su se učenici ove negotinske srednje škole vratili puni utisaka i sa novim iskustvom koje su danas preneli svojim vršnjacima iz ostalih srednjih škola i motivisali ih da, sa svojim nastavnicima, konkurišu za sredstva fondacije Erasmus Tempus i obogate svoja znanja.

„Očekivala sam da ću naučiti mnogo korisnih stvari, bilo je zaista zanimljivo iskustvo. Naučili smo kako da timski radimo što daje sasvim drugačiji kvalitet nastavi. To znanje je bilo novo za nas, ali sve to sada možemo da primenimo na časovima. Mi sada pomažemo svojim vršnjacima kako da dođu brže do nekih rešenja. Naši nastavnici su nas podržavali u svemu i kada je trebalo rešiti neki problem na predavanjima uvek su bili tu da nam pomognu“, kaže  Marija Mitić, učenica drugog razreda Tehničke škole koja je sem znanja iz Grčke ponela i divne uspomene na Solun, Zejtinlik i ostala istorijska mesta koja su učenici i nastavnici posetili.

Promocija projekta „Međunarodnim iskustvom bogatimo mladost“ bila je prilika da učenici dobiju  Euro pasoš, sertifikat koji im omogućava da nastave svoju dalju međunarodnu edukaciju.

„Ovaj sertifikat im omogućava da mogu dalje da apliciraju na međunarodnim projektima, da traže stipendije  u inostranstvu. Zaista je jedna dobra stvar i ono što je bitno da će učenici, koje za sada drži entuzijazam, ostati sa tim entuzijazmom i  svoje Euro pasoše jednom u životu iskoristiti, usavršiti se i vratiti u svoju zemlju da primene sve to stečeno znanje ovde kod nas“, rekla je Vesna Perić, profesor građanskog vaspitanja na današnjoj promociji projekta „Međunarodnim iskustvom bogatimo mladost“.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.