Naslovna Društvo Uspešno druženje planinara sa osnovcima na “Vrelu” Šarkamen

Uspešno druženje planinara sa osnovcima na “Vrelu” Šarkamen

640
0

Sa željom da mladima približe planinarenje i upoznaju ih sa kulturnom baštinom ovog kraja, Planinarsko društvo “Deli Jovan” iz Negotina organizovalo je akciju do arheološkog lokaliteta “Vrelo” u Šarkamenu.

Foto: Ivan Ristić

Čak 110 dece, učenika ovdašnjih osnovnih škola, odazvalo se pozivu negotinskog Planinarskog društva “Deli Jovan” da učestvuju u promotivnoj planinarskoj akciji “Živi zdravo i upoznaj prirodne lepote Negotinske krajine”.

Osnovci, a najviše je bilo učenika trećeg i četvrtog razreda, bili su u prilici da saznaju mnoge zanimljivosti o arheološkom lokalitetu “Vrelo” kroz koje ih je proveo arheolog Gordan Janjić, muzejski savetnik Muzeja Krajine.

Foto: Ivan Ristić

Janjić im je nadahnito govorio o palati imperatora Maksimina Daje, koji je rođen na ovim prostorima i koji je želeo da u svom rodnom kraju ostavi trag. Carski rezidencijalno-memorijalni kompleks na “Vrelu” sistematski se istražuje od 1994. a poznat je i po setu zlatnog nakita carice majke pronađenog u mauzoleju 1996.

“Akcija je protekla u najlepšem mogućem raspoloženju i mogu slobodno da kažem da su deca bila oduševljena. Pripremili smo za njih i zabavne igre poput puštanja zmajeva, nadvlačenja konopca, pikada, badmintona. Organizovali smo i kuvanje tradicionalnog planinarskog pasulja, pa su i deca koja ga kod kuće ne jedu, dolazila po repete. Ono što je i njih i tridesetak odraslih koji su, takođe, učestvovali u akciji, oduševilo je završna aktivnost, kada su sakupili otpad u kese i kao nagradu dobili bedž našeg društva”, kaže Nenad Cvetković, predsednik PD “Deli Jovan”.

Najmlađa učesnica akcije bila je troipogodišnja Nina Milutinović, a najbrojnije je bilo odeljenje OŠ “Vuk Karadžić” učitelja Miodraga Ristića, koji je uz vodiča Miodraga Stankovića Žuću bio i jedan od organizatora akcije.

 “Da bi sve proteklo u najboljem redu pobrinuli su se članovi Planinarskog društva “Deli Jovan”. Moram da istaknem da ovu akciju ne bismo mogli da organizujemo da nije bilo “Eliksir” Prahova i “Eliksir krafta” kao i naših sponzora: Mesare “Laki”, prodavnice “Radost” i “Aleksandrović marketa” i naravno Sportskog saveza opštine Negotin”, dodaje Cvetković.

Foto: Ivan Ristić

Planinarenje je, ističu u Planinarskom savezu Srbije, najzdravija fizička aktivnost koja se odvija u prirodi, a  kod dece razvija sposobnost rešavanja problema u grupi i spremnost na odricanje od zahteva za maksimalnim ličnim komforom radi ostvarivanja zajedničkog cilja.

“Cilj rada sa mladima je da učenici kroz praktične aktivnosti u prirodi steknu veštine i usvoje modele ponašanja koji će im pomoći da očuvaju i unaprede svoje zdravlje i ličnu bezbednost, promovišu prosocijalne modele ponašanja i usvoje odgovoran odnos prema prirodi. Najveći doprinos planinarstva za mlade jeste stvaranje navike boravka u prirodi i stvaranje mogućnosti za usvajanje jednog od najzdravijih celoživotnih stilova”, rekao je povodom ove akcije Iso Planić, predsednik Planinarskog saveza Srbije.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.