Naslovna Kultura Uspešna godina za Dečiji hor ”Vivak-2015”

Uspešna godina za Dečiji hor ”Vivak-2015”

423
0

”Mokranjac u Negotinu – Mokranjac u Temišvaru”, projekat  Dečijeg hora ”Vivak-2015“, okupio je veliki broj horista našeg grada i susednih gradova  Turn Severina i Temišvara na obeležavanju Svetskog dana horskog pevanja.

Dečiji Hor „Vivak-2015” završava veoma uspešno ovu, već odlazeću 2018. godinu. Za njima su mnogobrojni  nastupi  na manifestacijama u gradu, Srbiji, ali i van granica naše zemlje.

Ipak, uspešna realizacija projekta ”Mokranjac u Negotinu – Mokranjac u Temišvaru”, predstavlja krunu rada Dečijeg hora ”Vivak-2015“, koji već godinama  uspešno vodi dirigent Dragana Marinović-Simonović.

Finalni deo projekta realizovan je  u okviru manifestacije Svetski dan horskog pevanja, koji je okupio zaista veliki broj horista i dirigenta iz Negotina i Bugarske.

Na večernjem koncertu  publici su se predstavili  negotinski hor ”Vivak-2015“ i gosti: Dečiji hor Gimnazije ”Dositej Obradović” i dirigent Joca Bugarski iz Temišvara, Hor ”Vox Dunaris” i dirigent Viorel Dorin Bala iz Turn Severina, dečiji hor ”Vivak -2015” i dirigent Dragana Marinović-Simonović iz Negotina, vokalni ansambl UŠ ”Stevan Mokranjac” i dirigent Ružica Rajković i kamerni ansambl UŠ ”Stevan Mokranjac” sa profesorima Valentinom Dimitrijević (flauta), Vesnom Garabantin (violončelo), Miljom Videnović (klavir), Stefanom Nikolićem (harmonika) i Predragom Tasićem (truba).

Završnici projekta, predhodile su horske radionice, na kojima su predstavljene kompozicije ”Rumunske narodne pesme” Stevana Mokranjca (1909), a koje je dirigentski vodila  Dragana Marinović-Simonović.

Učesnici radionice bili su u prilici da čuju i kompoziciju iz oblasti savremenog stvaralaštva ”Ima jedna u Srbiji Krajina” Ivana Ilića, kojom je dirigovao Viorel Dorin Bala. Negotinska publika je u izvođenju ovih dela uživala na zatvaranju ovogodišnje manifestacije Svetskog dana horskog pevanja.

Realizaciju projekta su sufinansiranjem pomogli  Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i  Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

Projekat su pomogli  i ”Elixir Prahovo”, d.o.o ”Tekijanka”, ”Megabrend”, ”Impresa group”, a medijsku podršku kroz ceo projekta pružio je i NG portal.