Naslovna Kultura Događaji Uspešna godina negotinskih horista

Uspešna godina negotinskih horista

464
0

Dečiji hor „Vivak-2015“ koji je u oktobru prošle godine promenio naziv u „Gradski horski ansambl „Mokranjac“ – Negotin“ i svoju delatnost proširio na rad tri horske jedinice, zabeležio je još jednu uspešnu sezonu.

Realizacija projekta „Mokranjac u Negotinu – Mokranjac u Temišvaru“ – II opus“; Temišvar 2019; Foto: Zdenka Tomić

Uz brojne nastupe „Vivak“ je u 2019. realizovao i dva projekta: „Mokranjac u Negotinu – Mokranjac u Temišvaru“ – II opus koji je sufinansiralo Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i „Afirmacija i internacionalizacija dečijeg kulturno-umetničkog stvaralaštva kroz negovanje muzičke tradicije Stevana Stojanovića Mokranjca“ koji je finansijski podržala Opština Negotin.

Prvim projektom nastavljena je uspešna saradnja sa Savezom Srba Rumunije iz Temišvara. Najpre je negotinski dečiji horski ansambl “Vivak-2015” početkom novembra učestvovao na manifestaciji „Dani srpske kulture” u Temišvaru gde je pored zajedničkog koncerta sa Dečijim horom Srpske gimnazije „Dositej Obradović“ održana i muzička radionica.

Radionica u Temišvaru; Foto: Zdenka Tomić

Predavači Ružica Rajković, profesor muzike i dirigent i Dragana Marinović-Simonović, profesor harmonike i umetnički rukovodilac dečjeg hora „Vivak-2015“ govorile su o životu i duhovnom opusu Stevana Stojanovića Mokranjca, a zatim i praktično prikazale obradu delova iz Mokranjčeve Liturgije Sv. Jovana Zlatoustog: „Tebe pojem“, “Svjati Bože“ i „Budi imja Gospodnje“.

Cilj radionice bio je upoznavanje i približavanje Mokranjčevog dela, kao i njegovog načina komponovanja i stvaralaštva. Radionici su pored članova Dečjeg hora „Vivak-2015“, prisustvovala deca Srpske gimnazije „Dositej Obradović“ iz Temišvara, članovi Crkvenog hora iz Temišvara, kao i njihov dirigent i rukovodilac profesor Joca Bugarski.

Radionica u Negotinu; Foto: Zdenka Tomić

Projekat „Mokranjac u Negotinu – Mokranjac u Temišvaru“ – II opus završen je u Negotinu sredinom decembra kada je Dečiji hor Srpske gimnazije “Dositej Obradović” iz Temišvara stigao u uzvratnu posetu Mokranjčevog rodnog grada.

Koncertu kojim je u Negotinu obeležen Svetski dan horskog pevanja, prethodila je horska radionica održana u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“.

Radionica u Negotinu; Foto: Zdenka Tomić

Učesnici radionice iz Srbije i Rumunije obrađivali su delove iz Mokranjčeve Liturgije Svetog Jovana Zlatoustog: „Svjati Bože“, „Budi imja Gospodnje“, „Tebe pojem“ i razmenili notne zapise u domenu savremenog stvaralaštva.

Predavači su bili profesori i dirigenti: Joca Bugarski iz Temišvara i Ružica Rajković i Dragana Marinović-Simonović iz Negotina uz klavirsku pratnju profesorke Milje Videnović i profesorke solo pevanja Vladice Perković iz negotinske UŠ „Stevan Mokranjac“.

Hor „Vivak-2015“ na Svetskom danu horskog pevanja 2019.

Koncertu u Domu kulture iste večeri prisustvovali su Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji, Jadran Klanica, direktor Srpske gimnazije „Dositej Obradović“ i Dejan Popov, potpredsednik SSR.

Dan kasnije, gosti iz Temišvara obišli su kulturno-istorijske znamenitosti negotinskog kraja, kao i vidikovac HE „Đerdap dva“ i Vinarije „Matalj“ Nikole Mladenovića i „Boierescu“ Aleksandra Stankovića.

„Vivak 2015“ i Gradski ansambl „Mokranjac“ u Temišvaru; Foto: Zdenka Tomić

U okviru projekta „Afirmacija i internacionalizacija dečijeg kulturno-umetničkog stvaralaštva kroz negovanje muzičke tradicije Stevana Stojanovića Mokranjca“ koji je finansijski podržala Opština Negotin, Dečiji hor „Vivak-2015“ učestvovao je na manifestacijama: Dani Turn Severina u Rumuniji, Danu Umetničke škole “Marin Soresku “ u Кrajovi, Dani srpske kulture u Temišvaru, a Gradski horski ansambl „Mokranjac“ zabeležio je nedavno i učešće na Festivalu „Božićna pesma“ u Turn Severinu.

Gradski hor „Mokranjac“

Tokom 2019. godine, Dečiji hor „Vivak-2015“ osim na manifestacijama u Negotinu u programima povodom obeležavanja Savindana i Lazareve subote, Majskih svečanosti, programa Кola srpskih sestara i udruženja „Naši Srbi“ iz Čikaga, festivalu „Mokranjčevi dani“, muzičko-poetskom programu „Deca deci “ i Svetskom danu horskog pevanja zabeležio je i nastupe na Etno festivalu u Kladovu i Festivalu hrišćanske kulture u Zaječaru.