Naslovna Događaji Uspešna aukcija vaskršnjih jaja

Uspešna aukcija vaskršnjih jaja

391
0

U dvorištu Muzeja Hajduk Veljka, Todorčetovom konaku, sinoć je održana Aukcija vaskršnjih jaja koja su oslikali negotinski umetnici i restauratori hrama Svete Trojice. Novac je doniran Dečijem odeljenju negotinskog Zdravstvenog centra.

Po drugi put su negotinski umetnici, okupljeni idejom Crkvene opštine Negotin i Crkvenog odbora, svoj talenat i humanost pokazali oslikavanjem vaskršnjih jaja, koja su se sinoć našla na aukcijskoj prodaji.

U jednom od najlepših negotinskih dvorišta, Todorčetovom konaku, okupili su se Negotinci da svojim donacijama pomognu obnavljanju Dečijeg odeljenja negotinskog Zdravstvenog centra.

U pravom aukcijskom nadmetanju prodato je 20 vaskršnjih jaja, čija je ukupna vrednost iznosila na kraju aukcije, 209.000 dinara.

“Evo nas ponovo okupljeni pred jednim dobrim delom, pred onim što nas čini ljudima. U ovakvoj milosti i u ovakvom sabranju, reči slava i čast odjekuju više nego sve. Zahvalni i na prošlogdišnjem sabranju koje smo imali, mi smo ovde drugu godinu. Šta nas deli za ovih godinu dana? Mnogo učinjenih dobrih dela, jedna uspomena na kolektivno sabranje i na pomoć bližnjima. Naša pomoć jeste usmerena svakom čoveku, da budemo jedni drugima oslonac, da jedan drugog pitamo za zdravlje, da jedan drugom činimo dobro. To je vera. Mi večeras činimo dobročinstvo našoj deci koja žive u našoj opštini”, rekao je protonamesnik Marjan Kerčulj, arhijerejski namesnik negotinski i starešina Crkve Svete Trojice.

Veče dobročinstva i brige o našim najmlađima muzički su obojili članovi muzičkog benda “Učitelji” a posetioci su bili sinoć u prilici da kupe prava umetnička dela rađena na malom formatu različitim tehnikama, vođeni idejama praznika koji proslavljamo, Vaskrsa.

Svoje radove poklonili su: Ljubiša Blagojević, diplomirani slikar i likovni pedagog, Dušanka Botunjac, akdemski slikar, Miloje Dimiresković Negotinski, grafički dizajner i pisac, Isidora Živković Dudok, diplomirani vajar, Dragana Jaćimović, magistar likovnih umetnosti, Dragana Knežević, slikar, Milan Krstić, diplomirani grafičar, Slobodan Miljković Suki, samouki slikar, Branko Radović, diplomirani grafičar likovnih umetnosti, koji je donirao dva svoja rada, Milan Radosavljević, magistar likovnih umetnosti, Sanja Radosavljević, diplomirani primenjeni umetnik, Milan Stanimirović, konzervator umetničkih dela, Milan Stepanović, slikar, Predrag Trokicić Buca, fotograf, Dragoljub Firulović Firul, slikar, Ilija Nedim Hadžiahmetović, diplomirani vajari Svetlana Šanta, akademski vajar.

Među oslikanim vaksršnjim jajima koja su sinoć prodata na aukciji našla su se i dva čiji su autori želeli da ostanu anonimni.

Zahvalnost donatorima, umetnicima na trudu i crkvenoj opštini uputila je doktor Nevena Đorđević, načelnica Dečijeg odeljenja Zdravstvenog centra.