Naslovna Krajinske vinjete Uspešan nastup Vlaškog hora “Wallachia” u Italiji

Uspešan nastup Vlaškog hora “Wallachia” u Italiji

1886
0

Vlaški hor “Wallachia” učestvovao je ovog vikenda u Italiji u programu ASC “Vidovdan” Asocijacije Srba iz Vićence, ali i u radu okruglog stola na  temu „Jezik i školstvo u Italiji – bogatstvo romanskih jezika uključujući i vlaški, sinteza jezika i muzike“.

Foto: Vlaški hor „Wallachia“

Hor “Wallachia” pod upravom Dragane Marinović Simonović, priredio je veoma uspešan nastup u Saregu. Našim horistima, ali i Danieli Pejčić, magistru pedagoških nauka, profesoru razredne nastave i predavaču vlaškog jezika sa elementima nacionalne kulture, ukazana je čast da nastupe u okviru programa “Vidovdan u čast Nikole Tesle”, u organizaciji istoimene Asocijacije Srba iz Vićence.  Publika u ovom italijanskom gradu pozdravila je naše horiste i nagradila ih višeminutnim ovacijama.

„Sve je na nas ostavilo predivan utisak. Organizacija programa i naše posete i ljubaznost domaćina je bila izuzetna, naročito veličansveni prijem kod predsednice Džesike Đakomelo. U programu „Vidovdan u čast Nikole Tesle“, pored izvođenja naše himne „Bože pravde“ i Mamelijeve italijanske himne, prezentovali smo savremeno muzičko stvaralaštva kroz horsko izvođenje vlaških pesama, kao i tradicionalne srpske pesme, a uoči nastupa učestvovali smo sa predstavnicima naše opštine u radu okruglog stola na temu: „Jezik i školstvo u Italiji – bogatstvo romanskih jezika uključujući i vlaški, sinteza jezika i muzike“, razgovarajući o negovanju, lepoti i jedinstvu vlaških pesama u savremenom stvaralaštvu i održivosti vlaške nacionalne manjine u zemlji matici i dijaspori”, kaže Dragana Marinović Simonović, predsednik UO Gradskog horskog ansambla „Mokranjac“ iz Negotina i umetnički rukovodilac i dirigent Hora “Wallachia”.

Vlaški hor „Wallachia“ na manifestaciji „Vidovdan u čast Nikole Tesle“

Negotinsku delegaciju, koju su činili: Dragana Marinović Simonović, mr Daniela Pejčić, Ivana Ćirić, profesor italijanskog jezika i prevodilac, a ispred lokalne samouprave Marina Nikolić i Vesna Lazarević, dočekala je predsednica opštine Sarego Džesika Đakomelo sa saradnicima, a prijemu su prisustvovali i Ivana Stojiljković, generalni konzul Republike Srbije u Trstu, Vladiša Buzejić, predsednik Udruženja „Vidovdan“ iz Vićence i mr Rada Rajić profesor književnosti i jezika i moderator ove manifestacije.

“Manifestacija u Saregu, u frakciji Meledo, značajna je na mnogo nivoa. Odlična je prilika da se naprave paralele između italijanske i srpske tradicije i kulture i u smislu razlika i u smislu sličnosti. Udruženje Vidovdan je uz napomenu da je srpska zajednica u Italiji veoma dobro integrisana, promovisalo srpsku istoriju, kulturu, običaje, a hor je, kao gost, u velikoj meri tome doprineo numerama koje je izveo”, kaže Ivana Ćirić, profesor italijanskog jezika u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” u Negotinu i Gimnaziji “Bora Stanković” u Boru.

Domaćini i gosti na prijemu; Foto: Vlaški hor „Wallachia“

Pored Vlaškog hora “Wallachia” na manifestaciji “Vidovdan u čast Nikole Tesle” nastupili su mr Daniela Pejčić, koja je govorila i o poslednjoj zbirci pesama Adama Puslojića “Teslamentarno”, posvećenoj upravo Tesli, ali i mladi frulaš Milan Nikolić, član Kulturno umetničkog društva „Voja Čurić“ iz Kobišnice, kao i profesor violine Kristina Ćirović.

“Romanske jezike svako prepozna kada ih čuje. Veoma su pevljivi, autentični i međusobno slični. Poznavalac jezika i pažljivi slušalac ih razlikuje. Često se kaže da su ovo jezici pesama, poezije, književnosti, umetnosti i kulture uopšte, što i istorija dokazuje. Vlaškim jezikom koji je iz grupe romanskih jezika kao italijanski govore Vlasi koji imaju veoma bogatu tradiciju, kulturu, koji su sačuvali svoje običaje do današnjih dana”, rekla je mr Daniela Pejčić.

Dragana Marinović Simonović i Marina Nikolić sa predsednicom Sarega Džesikom Đakomelo i generalnim konzulom Srbije Ivanom Stojiljković; Foto: Vlaški hor „Wallachia“

“Drvo bez korena ne raste”, rekla je gradonačelnica Sarega Džesika Đakomelo, a horisti iz Negotina snagom svoje interpretacije vlaških pesama pokazali su da su koreni jedne nacionalne zajednice i u srcu, a da se neguju upravo ovakvim nastupima i sklapanjem prijateljstava među narodima.

“Na okruglom stolu sa predsednicom Sarega i u prisustvu konzula Srbije napravljeni su mali koraci ka nečemu što bi mogao da bude veliki i značajan momenat, kako za hor, tako i za celu opštinu Negotin. Predloženo je, naime, da se dva grada pobratime i mislim da bi na tome trebalo da se radi uz trud svih nas. Komunikacija se tokom celog događaja odvijala i na srpskom i na italijanskom, uz napomenu da je vlaški jezik iz iste grupe jezika, kao i italijanski što je takođe osnov za uspostavljanje buduće saradnje između dva grada u cilju promocije multikulturalnosti i dobrih odnosa dva naroda”, dodaje Ivana Ćirić.

Okrugli sto „Jezik i školstvo u Italiji – bogatstvo romanskih jezika uključujući i vlaški, sinteza jezika i muzike“; Foto: Vlaški hor „Wallachia“

Dogovoreno je da se saradnja Asocijacije Srba “Vidovdan” i Gradskog horskog ansambla “Mokranjac” uz želju domaćina da posete Negotin i festival “Mokranjčevi dani”.

“Očekujemo da se pomenuto bratstvo između dve regije Veneto i Opštine Negotin ostvari pa da zajedničkim snagama doprinesemo većoj uzajamnoj saradnji, posebno u kulturi, horskom stvaralaštvu, na jačanju multikulturalnosti i međukulturni dijalog”, kaže Dragana Marinković Simonović.