Naslovna Kultura Uspeo „eXperiment“ u Negotinu

Uspeo „eXperiment“ u Negotinu

864
0

U okviru „Negotinskog leta“ Muzej Krajine i Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ organizovali su predstavljanje još jednog našeg sugrađanina, Miljana Ristića kroz promociju njegove knjige, videa i digitalnih radova „eXperiment u kome je sve moguće“.

Miljan Ristić; Foto: Predrag Buca Trokicić

U uvodnoj reči prisutne je pozdravio Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine, a samog autora kratko je predstavio Milorad Grbović, direktor negotinske biblioteke.

„eXperiment“ je uspeo! Miljan Ristić je sinoć plenio pažnju brojnih posetilaca zainteresovanih za njegov rad i stvaralaštvo. Knjiga koju je predstavio prelazak je iz virtuelnog u realan svet, sa željom da se tekstovi publikovani na internet platformi i dostupni širokoj publici, ipak na papiru ostave, pre svega, kao dar prijateljima. Zato i ne čudi što je ovo, od devet Ristićevih knjiga, šesta koja se objavljuje kao privatno izdanje autora.

„Oduševljen sam brojem okupljenih ljudi jer se to ipak ne viđa svaki dan. Mi smo svedoci književnih večeri gde su u publici samo radnici te kulturne ustanove koja program organizuje i onda prosto i mene bude sramota kad dođem i vidim da nije ispoštovan autor. Ali, to nije samo problem u maloj sredini, isti je slučaj i u velikim gradovima Beogradu, Nišu, Novom Sadu, bio sam u prilici da se u to lično uverim. Tako da je broj posetilaca večeras u našem Negotinu za svaku pohvalu, a ja zadovoljan što sam uspeo da dirnem i svoje sugrađane ali i ljude iz Bora i Kladova koji su došli na promociju“, kaže Miljan Ristić.

Ristićeva antologija sto autorskih tekstova razvrstanih u pet oblasti, a pisanih u periodu od jula 2010. do maja 2020. godine, donosi eseje i recenzije odabranih književnih, filmskih, muzičkih i likovnih dela, kao i prevode sa engleskog tekstova koji su na internetu budili njegovu pažnju.

Inače, kako je rekao, sinoć na promociji, ukupan broja tekstova objavljenih na blogu eXperiment do danas je između 1.200 – 1.300. Ristić je izložio sinoć i nekoliko svoj likovnih radova i obogatio promociju videom koji je publici približio njegovo sveukupno stvaralaštvo.

Dve decenije od književnog prvenca „Uvertira“, kojim je praktično želeo da najavi svoje buduće književno bitisanje, decenija postojanja istoimenog autorskog bloga „eXperiment u kome je sve moguće“ i godinu dana kako svake nedelje od 17 sati na Undergrand radiju emituje i radio emisiju (podkast) „eXperiment“ o društvenim pitanjima, umetnosti i kulturi sa fokusom na muziku, više nego jasno pokazuje da Miljan Ristić obraća pažnju na jubileje, brojeve, ljude koji ga okružuju.

I datum promocije nije slučajno odabrao jer kroz razgovor saznajemo da on ima i lični pečat – rođendan njegove majke.

„Nisam to spomenuo u okviru promocije. Mojoj majci je danas rođendan, ona je trenutno u Nemačkoj i uoči polaska na promociju pozvao sam je i rekao: Mama, idem danas da sa celim gradom slavim tvoj rođendan. Zaista, ono što jesam danas dugujem trima ženama, mojoj pokojnoj baki, mojoj majci koja je daleko i mojoj supruzi. Zahvalan sam im na svemu.“