Naslovna Društvo Uspela akcija mladih planinara na Stevanskim livadama i Deli Jovanu

Uspela akcija mladih planinara na Stevanskim livadama i Deli Jovanu

454
0

Minulog vikenda na Stevanskim livadama i Deli Jovanu, Komisija za rad sa mladima Planinarskog saveza Timočkog regiona (PSTR) u saradnji sa Sportskim savezom opštine Negotin i Turističkom organizacijom opštine Negotin (TOON) održala je regionalnu akciju za mlade planinare „Susret mladih planinara na Deli Jovanu“, ali i niz sportsko-zabavnih sadržaja u cilju promovisanja planinarskog sporta i boravka u prirodi.

„Susret mladih planinara na Deli Jovanu“ okupio 122 učesnika

Akcija je okupila ukupno 122 učesnika iz šest gradova u okruženju: PD “Deli Jovan” Negotin, PU “Starica” Majdanpek, PD “Babin zub” Knjaževac, PSD “Ljuba Nešić” Zaječar, PK “Ozren” Sokobanja, PD “Vrh” Kladovo i Klub ljubitelja prirode “Divljina” iz Kladova.

 “Susret mladih planinara je naša aktivnost koju smo započeli  2019. godine na Rtnju, druga je danas na Deli Jovanu a u najavi imamo još Lepenski vir i Staru planinu u naredne dve godine. Pored toga održavamo i kampove za decu i mlade od 8 do 14 i od 14 do 26 godina. Danas smo mogli da uživamo u usponu, prelepoj prirodi i velikoj količini svežeg kiseonika, takmičenju u pikadu, a na vrhu Deli Jovana deca su uživala u puštanju zmajeva a mi u njihovoj radosti. Ovde u bazi smo organizovali prepreke i “zip lajn” kao dodatnu aktivnost da bi na neki način povećali uživanje dece koja su danas došla na ovu aktivnost. Mogu da kažem da sam zadovoljan današnjom akcijom i da me vrlo raduje broj dece koji nisu naši članovi, jer su dolaskom na akciju mogli da vide čime se mi to bavimo. Ako privučemo njihove simpatije, oni će biti naši članovi, ako ne nadamo se da će bar, da će o tome, pričati drugovima i drugaricama”, rekao je u izjavi za NG Portal, Dejan Stojadinović, predsednik komisije za rad sa mladima PSTR.

Zip lajn oduševio prisutne

Akcija je, osim za članove Saveza bila otvorena i za ostale zainteresovane, a tehničku podršku organizaciji pružilo je PD „Deli Jovan“ iz Negotina.

“Iz Negotina je bilo 40 učesnika, među kojima i 14 dece. Posebno je značajno što se na stazi pojavilo dosta mladih ljudi. Naše planinarsko društvo i ima najveći problem što je članstvo relativno u godinama. Svi planinari su mladi, ali mladi sa dosta godina. Treba nam podmladak, ne samo za rad i aktivno učešće, nego i za neke destinacije sa malo više avanture. Evo na primer, predstoji nam ekskurzija od 23. do 25.jula u srpsku Svetu goru, odnosno Ovčar banju gde imamo mogućnost da učestvujemo u ferati, to je penjanje po stenama uz sajlu. Naše planinarsko društvo ima kompletnu opremu za takve aktivnosti ali nemamo nijednog zainteresovanog za tako nešto”, kaže Nenad Cvetković, predsednik PD “Deli Jovan” Negotin.

Organizovano je i takmičenje u pikadu

Cvetković ističe da su se oni kao društvo maksimalno potrudili da obave sve zadatke koji su im povereni, te da su pored pratećih stvari, najmanje osam radnih dana njihovi članovi proveli samo na čišćenju i pripremi staze jer je dobar deo bio potpuno zarastao u žbunje.

“Zahvaljujemo na pomoći u organizaciji i TOON, JKP “Badnjevo”, Manastiru Bukovo, Hitnoj službi ZC Negotin, kao i Sportskom savezu Opštine Negotin koji se svojski potrudio da animira i obavesti sve svoje članice i njihove trenere da se pridruže našoj akciji, ali je na veliku žalost, poziv ostao bez odgovora od strane klubova. Iz sportskih klubova nije bilo nijednog učesnika i to je, eto, jedina zamerka”, kaže Nenad Cvetković, predsednik PD “Deli Jovan” Negotin.