Naslovna Društvo Uskršnja jaja ukrašena šaralicom od jednog veka

Uskršnja jaja ukrašena šaralicom od jednog veka

2426
0

Šaranje po uskršnjim jajima voskom, koja se potom boje, stara je tehnika koja se zadržala na prostoru Kosova. Bojana Stojanović je ovaj zanat i posebno pero šaralicu, nasledila od svoje svekrve Anice.

Šaranje uskršnih jaja pomoću voska je tradicija koja se još uvek čuva kod naroda istočne i jugoistočne Evrope. Na našim prostorima ovu tehniku i šaralice, posebno izrađena pera, čuvaju žene sa juga Srbije i Kosova koje svoje znanje i umeće prenose na mlađe generacije.

Anica Stojanović, poreklom iz  Đakovice je svoju umešnost u šaranju uskršnjih jaja ali i posebno pero, šaralicu koja se u porodici čuva već treću generaciju, poklonila svojoj snahi Bojani, inače rođenoj Zaječarki koja sa porodicom živi u Negotinu.

“Ja sam ovu tehniku naučila od svoje svekrve Anice koja je ovo umeće donela sa Kosova iz Đakovice. Tamo uglavnom sve žene tako šaraju vaskršnja jaja. Ona  je  meni pokazala ovu tehniku farbanja jaja  pre 14 godina i ja otada voskom šaram jaja”, počinje priču za NG portal mlada Bojana, sada već naša sugrađanka koja sa mnogo ljubavi priča o ovom starom ukorenjenom običaju kod žena koja žive na jugu Srbije.

Da bi se jaja pred Uskrs ovako ukrasila potrebna je šaralica koja je specijalni alat, sveća i čist pčelinji vosak. To nije teško nabaviti, kaže naša sagovornica Bojana, sem šaralice koja jeste specifična i koja se izrađuje samo na Kosovu ali se može napraviti od guščijeg pera ili običnog penkala.

Sve ostalo je mašta, umešnost, strpljenje i volja da se najradosniji hrišćanski praznik dočeka i  u dom unese  radost, posebno deci.

“Inspiraciju za šare dobijam koristeći savremenu tehnologiju i gledam šare na internetu. Jaja su uglavnom crvene boje  i na takvom jajetu je ta šara najlepša. Da se jedno jaje našara potrebno je od 10 do 15 minuta, ako je šara jednostavna, a za neku puniju šaru i do sat vremena. Ja za svoje kućne potrebe našaram oko stotinak jaja i za to mi treba bar nedelju dana. Za dva dana uspem da išaram oko 40 jaja”, objašnjava nam Bojana Stojanović.

Nekuvana jaja se našaraju voskom na Veliki četvrtak ili Veliki petak, onda se jaja kuvaju 10 do 15 minuta u vodi sa farbom. Prilikom kuvanja vosak spadne a ostanu šare. Jaje se potom premaže uljem da sija i to je sve, ističe Bojana.

Ove godine je čeka šaranje uskršnjih jaja ne samo za porodicu već i sugrađanke koje su poželele da se na njihovoj svečanoj trpezi nađu ova lepo ukrašena jaja.

“U Negotinu  ne poznajem nikoga, sem žena sa Kosova, ko još ovako šara vaskršnja jaja. Svima je interesantno kako jaja izgledaju i mnogi su me Negotinci pitali kako se to radi. Dok se nisam udala i ja sam na naš tradicionalni način farbala jaja, travama u čarapi i običnim bojama.”

Ovaj zanat retko koja mlada žena danas prihvata jer je zahtevan, traži mnogo strpljenja, vremena, sigurnu ruku i maštovitost. Bojana ima dva sina Pavla i Vujadina i njena želja je da njene buduće snahe budu četvrta generacija porodice Stojanović koje će pred Vaskrs na ovaj starinski način šarati jaja.

Pero staro skoro jedan vek se sa pažnjom i ljubavlju čuva u porodici. Anica se više ne lati ovog zahtevnog posla i umetnost ukrašavanja je prepustila svojoj snahi Bojani koja je čuvar ovog tradicionalnog zanata.