Naslovna Sport Uskoro adaptacija koševa u OŠ “Branko Radičević” u Negotinu

Uskoro adaptacija koševa u OŠ “Branko Radičević” u Negotinu

482
0

Zahvaljujući Košarkaškom klubu “Hajduk Veljko” Osnovna škola “Branko Radičević”  biće jedna od devet u Srbiji u kojoj će biti realizovan projekat “Za tvoj siguran koš” koji sprovode Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta, Košarkaški savez Srbije, Fiba i Olimpijski komitet Srbije.

Na osnovu analize koju su nadležni iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sproveli  sproveli u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije pokazalo se da 95 osnovnih škola nema adekvatne koševe za najmlađe kategorije, a čak 98 odsto škola ima drvene table sa konstrukcijom iz zida. Zbog toga je pokrenut projekat “Za tvoj siguran koš” na kojem će devet škola u Srbiji, među njima i Osnovna škola “Branko Radičević” iz Negotina dobiti rekonstruisane košarkaške konstrukcije, vredne 240.000 dinara, koje će omogućiti i najmlađima da uživaju u čarima košarke.

“Ova adaptacija košarkaških konstrukcija će omogućiti da i najmlađi uzrast dece može da trenira košarku, s obzirom da će koševi biti prilagođeni i njima, ali i da stariji uzrasti i takmičarske selekcije jednako mogu da treniraju i odigravaju utakmice”, kaže Marija Dumitrašković, direktorka OŠ “Branko Radičević” .

Visina koša u većini fiskulturnih sala fiksirana je na 3.05 metara, što je pogodno za učenike viših razreda, starije i seniore, ali ne i za decu od prvog do četvrtog razreda, kod kojih pravila i propozicije košarkaške igre predviđaju visinu koša od 2.60 metara.

Upravo će projekat “Za tvoj siguran koš” koji realizuju Ministarstvo prosvete, Ministarstvo omladine i sporta, Košarkaški savez Srbije, Fiba i Olimpijski komitet Srbije omogućiti da se to promeni.

“Košarkaški klub “Hajduk Veljko” kandidovao je za ovu akciju za svoje dve osnovne škole u kojima treniramo, “Vera Radosavljević” i “Branko Radičević”. Ono što nas klub radi sa decom u Negotinu, što je radio pre i što planira da radi u budućnosti prepoznato je u Košarkaškom savezu Srbije i samim izborom škole “Branko Radičević” učinjena nam je velika čast tako da naš grad dobija besplatnu rekonstrukciju. Kao klub doneli smo odluku da uz pomoć roditelja dece, prijatelja kluba, sponzora, društveno odgovornih kompanija na teritoriji opstine Negotin i ljubitelja košarke pokušamo da obezbedimo sredstva i za rekonstrukciju rekvizita u školi “Vera Radosavljević” jer su sale u ovim osnovnim školama mesta na kojima počinje košarkaška čarolija”, kaže za NG Portal Dušan Mandić, trener negotinskog KK “Hajduk Veljko”.

Inače, adaptacija košarkaških konstrukcija  će, prema planiranim projektnim aktivnostima, biti  završena do kraja maja.