Naslovna Društvo Uručeni ugovori domaćinstvima za nabavku kotlova

Uručeni ugovori domaćinstvima za nabavku kotlova

1384
0

Zahvaljujući konkursu sufinansiranju mera smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora osam domaćinstva sa teritorije opštine Negotin dobilo je sredstva za nabavku kotlova ili peći na drvnu biomasu.

Na konkurs koji je ovog juna raspisala opština Negotin javilo se osam domaćinstava iz Negotina, Miloševa, Trnjana i Štubika koja su ispunila sve uslove i kojima je odobrena subvencija za nabavku ložnih uređaja na drvnu biomasu, kao što su pelet, sečka, briket.

Za te namene obezbeđeno je pet miliona dinara, od kojih je opština Negotin opredelila milion dinara, a Ministarstvo zaštite životne sredine četiri miliona.

„Usled manjeg odziva građana, svi koji su prošli, uz odobrenje  ministarstva, dobiće subvencije od 90 procenata što smatram da je više nego dobro. Ujedno pozivam sve da prate konkurse lokalne samouprave i ministarstva koji će im pomoći da reše značajne individualne probleme“, rekao je danas prilikom potpisivanja ugovora Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Ovaj projekat smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora realizuje se kroz nabavku energetski efikasnih kotlova i peći na drvnu biomasu za stanove i porodične kuće ili kroz zamenu postojećeg ložišta energetski i ekološki efikasnijim ložištem.

„Ova subvencija koju smo dobili za nabavku kotla na pelet nam zaista u ovom trenutku mnogo znači s obzirom da za nedelju dana ženimo našeg sina i cela kuća nam je u renoviranju, da ne spominjemo svadbene troškove tako da nam je od velike pomoći i zahvaljujemo se opštini Negotin i Ministarstvu zaštite životne sredine“, kaže Vesna Stanković.

U toku je i konkurs za dodelu besprovratnih sredstava domaćinstvima za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova. Reč je o konkursima vezanim za zamenu stolarije, termičkoj izolaciji i drugim merama energetske efikasnosti, koje na teritoriji opštine Negotin realizuje devet firmi.

U toku je i konkurs za firme zainteresovane za radove na ugradnji solarnih panela na porodičnim kućama i stanovima na teritoriji opštine Negotin, kao i kalorimetara, cirkulacionih pumpi, termostatsкih ventila i delitelja toplote.

„Za ove namene izdvojeno je 16 miliona dinara, po osam miliona lokalna samouprava i resorno ministarstvo. Znam da su mnogi građani zainteresovani i ujedno apelujem na sve da pripreme i popune dokumentaciju, i nadam se da će proći kao i naši sugrađani koji su danas potpisali ugovore. Nadam se da su zadovoljni i mislim da su prošli bolje nego što su i sami očekivali. Važno je da se prate konkursi“, dodao je Veličković.