Naslovna Društvo Uručeni indeksi 113. generaciji budućih učitelja

Uručeni indeksi 113. generaciji budućih učitelja

1744
0

Na negotinskom odeljenju Pedagoškog fakulteta iz Vranja, Univerziteta u Nišu, danas su uručeni indeksi brucošima koji će nakon akademskih studija dobiti zvanje učitelja.

Učiteljska škola u Negotinu koju pod tim nazivom pamte mnoge generacije koje su svoja prva znanja o jednom od najplemenitijih  poziva upravo tu stekli, otvorila je svoja vrata danas za 113. generaciju brucoša. Dočekale su ih starije kolege, a prigodan umetnički program priredili su učenici i nastavnici Srednje muzičke škole sa kojima dele radni prostor.

Ove godine indekse je dobilo 17 studenata koji su nakon završene srednje škole u Negotinu, Zaječaru, Boru, Donjem Milanovcu, Kladovu odlučili da svoju akademsku nadgradnju nastave na negotinskom odeljenju Pedagoškog fakulteta iz Vranja, Univerziteta u Nišu.

Prof. dr Tatjana Milosavljević Đukić

„Broj upisanih studenata je ove godine veći u odnosu na prethodne tri godine. Upisali smo 17 studenata. S obzirom da je odlukom fakulteta školarina besplatna, oni su svi na budžetu. Ove godine imamo i desetak studenata koje smo upisali na više godine studija koji dolaze u naš grad sa drugih fakulteta iz Beograda, Sombora, Jagodine. To nas zaista raduje i vraća u neke prošle dane kada svi znamo kako je Negotin živeo sa dolaskom studenata“, kaže prof. dr Tatjana Milosavljević Đukić koja je dočekala novu generaciju brucoša i uz dodeljeni indeks poželela mnogo sreće u radu.

Anđela Petrović, apsolvent

Mlađe kolege pozdravila je i Anđela Petrović, sada već apsolvet Pedagoškog fakulteta.

„Odluka da upišete  Pedagoški fakultet predstavlja prvi korak ka vašem putu prema izvanrednom i nesebičnom pozivu učitelja. Biti učitelj znači oblikovati budućnost, prenositi znanje i inspirisati naredne generacije. To je odgovoran i nagrađujući pozivkoji zahteva predansot, strpljenje i strast prema obrazovanju“, istakla je ona.

Martina Rakić, brucoš

Među budućim učiteljima je i Martina Rakić iz Donjeg Milanovca. Nju je na Pedagoški fakultet dovela ideja da pomaže deci jer živi u mnogočlanoj porodici braće i sestara.

„Velika ljubav prema deci je moj motiv da upišem ovaj fakultet. Ja sam najstarije dete u familiji, imam još šestoro  braće i sestara koji su mlađi. Imala sam priliku da više puta učestvujem u radu sa njima, da pomažem oko domaćeg i oko učenja i bila mi je želja da svoje znanje prenesem nekoj drugoj deci i da ono što sam ja naučila od svojih učitelja usmerim ka njima. Danas jeste teško raditi sa decom i imam taj strah ali mislim da uz dobar razgovor sve može lepo da se reši“, kaže Martina Rakić iz Donjeg Milanovca koja je nakon završenog četvorogodišnjeg smera carinika, odlučila da upiše Pedagoški fakultet u Negotinu i bila prva na listi po broju osvojenih poena nakon položenog prijemnog ispita.

U programu su učestvovali učenici Umetničke škole „Stevan Mokranjac“

Učiteljska škola u Negotinu je osnovana 1910. godine i u proteklim godinama i decenijama rada pretrpela je mnoge transformacije do devedesetih godina prošlog veka kada je njen poslednji status  bio Viša škola za obrazovanje vaspitača.

Više škole su zatim prerasle u fakultete. Negotin tada nije dobio fakultet ali je 1996. godine Učiteljski fakultet iz Vranja otvorio svoje odeljenje u našem gradu. Od tada ova visokoobrazovna ustanova upisuje nove generacije učitelja.

„Naš plan je da u narednoj akademskoj godini otvorimo, akreditujemo smer vaspitača jer dugo ovog smera na našem području nije bilo a ima zainteresovanih učenika. Mi za sada imamo tri smera na našem matičnoim fakultetu u Vranju: učitelj, vaspitač i master profesor tehnike i informatike. Dodatni program koji imamo je za pedagoško-psihološko i didaktičko-metodičko obrazovanje zaposlenih u škola koji su namenjeni onima koji su završili fakultete koji nisu prosvetne struke a rade u srednjim stručnim školama. Takođe imamo i program infromatičkog obrazovanja gde naši studenti tokom studija mogu da prikupe određen broj bodova informatičkih predmeta, upišu informatičke predmete i dobiju broj bodova dovoljan za realizaciju predmeta informatike u osnovnim školama. O nastavničkim dodatnim predmetima nismo do sada razmišljali ali jeste prisutan problem nastavnika koji predaju recimo fiziku, matematiku, jezike“,  kaže prof. dr Tatjana Milosavljević Đukić.