Naslovna Društvo Uprkos epidemiološkim merama počinju školska takmičenja

Uprkos epidemiološkim merama počinju školska takmičenja

292
0

Ministarstvo prosvete je nedavno objavilo Kalendar takmičenja za tekuću školsku godinu. Prvi će svoje znanje na ispit staviti matematičari na školskom takmičenju koje je najavljeno za petak 5. februar.

Ilustracija, pixabay.com

Jedno od najmasovnijih takmičenja koje svake godine okupi više od 1.000 osnovaca je nadmetanje u matematici i srpskom jeziku.

Ove godine školsko takmičenje okupiće u svim osnovnim školama u Srbiji veliki broj učenika, naročito u razrednoj nastavi, koji će svoje znanje u rešavanju matematičkih zadataka i problema pokazati u petak 5. februara.

Problem pred kojim će se naći organizatori i domaćini opštinskih, okružnih, republičkih takmičenja je prisustvo velikog broja deca na jednom mestu iz više škola i gradova.

Kalendar takmičenja i smotri za ovu školsku godinu je nedavno objavljen na iznenađenje mnogih prosvetnih radnika jer većina nije očekivala da će takmičenja ove godine i biti zbog aktuelne epidemiološke situacije i rigoroznih higijenskih pravila koja se već mesecima primenjuju u svim obrazovnim ustanovama.

Prvo je, još pre objave Kalendara takmičenja, reagovalo Srpsko biološko društvo koje je najavilo da ove godine neće učestvovati na takmičenjima upravo zbog aktuelne epidemiološke i zdravstvene situacije u zemlji.

Ovih dana oglasila se i Unija sindikata prosvetnih radnika sa apelom upućenom Ministarstvu prosvete da razmotri odluku o organizovanju takmičenja i smotri ove školske godine. U Stručnom uputstvu o organizovanju takmičenja i smotri učenika osnovne i srednje škole koje je stiglo na adrese škola odgovornost za organizaciju snosiće direktori škola, stručna veća, aktivi određenih predmeta, predstavnici stručnih društva i zajednica škola.

„Stručna društva su već počela da se izjašnjavaju da li će ili neće sprovesti takmičenja ove godine. To može biti opasno, jer ako iz samo jednog predmeta takmičenja nema, regularnost svih ostalih se dovode u pitanju. Učenici bi bili diskriminisani, ako bi neko od njih imao dodatne poene prilikom upisa srednje škole  ili fakulteta, a neko ne. Toga moramo biti svesni pre nego što se nepravda dogodi. Na takmičenje idemo ili svi ili niko, jer drugačija odluka bi bi bila pogrešna“, kaže se u apelu koji je Unija sindikata prosvetnih radnika uputila nadležnom ministarstvu.