Naslovna Društvo Upozorenje na vremenske nepogode: Obilni pljuskovi i grmljavina, ponegde i grad

Upozorenje na vremenske nepogode: Obilni pljuskovi i grmljavina, ponegde i grad

753
0

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na vremenske nepogode za danas, 21. maj.

Kako se navodi u upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda danas, 21. maja, posle podne i uveče lokalno se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode: obilni plјuskovi, jak i olujni vetar u zoni plјuska i grad.

Na teritoriji Borskog okruga mogući su pljuskovi sa količinom padavina većom od 20 litara po metru kvadratnom u periodu do tri sata.

“Plјuskovi i grmlјavine koji se na području Srbije očekuju danas posle podne, uveče, ali i sutra lokalno će biti praćeni gradom, olujnim vetrom, ali i većom količinom padavina za kratko vreme od 20 do 40 litara po metru kvadratnom, lokalno i više. U četvrtak, 23. maja se prognozira da oblast sa najvećim rizikom od obilnih plјuskova bude istočna Srbija, dok će u ostalim krajevima intenzitet i čestina grmlјavinskih razvoja slabiti”, navodi se u upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Zbog najavljenih nepogoda, danas je u skoroj celoj Srbiji upaljen narandžasti meteolarm, zbog pojave pljuskova i grmljavine.

“Na gornjim tokovima Zapadne i Južne Morave sa pritokama, kao i na Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Belici, Lepenici, Lugomiru i Resavi tokom 22. i 23. maja vodostaji će biti u umerenom i većem porastu bez prevazilaženja upozoravajućih nivoa. Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja”, navode u RHMZ.

U Situacionom centru Opštinske uprave opštine Negotin obavestili su građane na potencijalne opasnosti koje mogu da izazovu nevreme, veće padavine i grmljavina.

“Sve primećene pojave što se tiče vanrednih događaja koje su uzrokovane nevremenom prijaviti na kontakt telefon 019/544-000 Situacionom centru za obaveštavanje opštine Negotin i Vatrogasno spasilačkom odeljenju pozivom na 193”.