Naslovna Društvo Upoznajte Stefana Konjakovića, dobitnika prve nagrade na republičkom takmičenju iz nemačkog jezika

Upoznajte Stefana Konjakovića, dobitnika prve nagrade na republičkom takmičenju iz nemačkog jezika

623
0

Na republičkom takmičenju srednjoškolaca iz nemačkog jezika, Stefan Konjaković, maturant Negotinske gimnazije osvojio je prvo mesto.

Stefan Konjaković, zajedno sa još troje takmičara ostvario je i najbolji rezultat na republičkoj smotri, 59 od ukupno 65 poena. Test se polaže iz tri dela, a svaki je na izvestan način eliminacioni; usmeni, čitanje, gramatika. Na usmenom je briljirao i osvojio maksimum poena.

Iako je osvojenim rezultatom oslobođen polaganja prijemnog ispita, studije nemačkog jezika mu nisu na prvom mestu. Voleo bi, kaže, da studira, neki od smerova vezanih za programiranje.

„Fakultet organizacionih nauka mi je prvi izbor. Što se jezika tiče, ja na jezik gledam, na neki način, kao pomagalo, kao sredstvo komunikacije, ne recimo kao nešto što bih mogao da studiram. Naravno da postoji i ta opcija, ali je programiranje, ipak, na prvom mestu“, kaže Stefan.

Stefan Konjaković sa svojom mentorkom, profesorkom nemačkog jezika Elizabetom Dajić -Grimplinović

Ovaj mladić, ističe i njegova mentorka, profesorka nemačkog jezika Elizabeta Dajić-Grimplinović, uvek bira ono što želi. Nastavni plan i program savladava redovno i veoma uspešno, ali kada je lektira u pitanju, voli da ima izbor biranja.

„Ja svakodnevno čitam na engleskom jeziku. Od malena sam gledao nemačku televiziju, one na maternjem sam gotovo isključio. Volim da čitam, ali ono što mi se sviđa“, kaže on.

Zanimljivo je da je Stefan birao, još na školskom testiranju, iz kog će se predmeta takmičiti na višem rangu, jer se podjednako dobro služi i nemačkim i engleskim jezikom.

„Na školskom sam rekao sebi da ću dalje ići na ono takmičenje iz kojeg budem bolji. Sticaj okolnosti je hteo da na engleskom budem drugi, a na nemačkom prvi. I to je presudilo. Moram da istaknem da je školski test iz nemačkog bio duplo teži od ovog na republičkom. Tu sam imao i najmanje poena, računajući sve nivoe takmičenja“, ističe Stefan, iako je to „najmanje poena“ bilo 37 od 40.

U Negotinskoj gimnaziji, inače, sa ponosom ističu, da su njihovi đaci najbolji promoteri i znanja i škole, ali i Negotina. Sudeći po dosadašnjim rezultatima na gotovo svim takmičenjima u zemlji, ne sumnjamo da će i u godinama koje dolaze, biti podjednako uspešni kao i sadašnje generacije.