Naslovna Društvo Upis u IT odeljenje do 17. maja: Negotinska gimnazija prima 20 učenika

Upis u IT odeljenje do 17. maja: Negotinska gimnazija prima 20 učenika

568
0

Učenici osmog razreda osnovne škole, zainteresovani za upis u  IT specijalizovano odelјenje  Negotinske gimnazije to mogu da učine  do 17. maja.

Ovaj smer, ističu u Negotinskoj gimnaziji, učenicima, pre svega, nudi šansu da se brže i lakše snađu u poslovnom svetu, u telekomunikacionim kompanijama, kreiranju aplikacija za mobilne telefone, web-dizajnu i poslovima za kojima vlada velika potražnja.

„Mi ih osposobljavamo za one poslove koji su trenutno najtraženija, od održavanja računarskih mreža, programiranja, web programiranja, grafičkog dizajna i drugih, sličnih poslova. Oni će biti obučeni nakon završetka srednje škole da postanu deo inovativnih start – up kompanija, da samostalno rade ili nastave dalje školovanje na fakultetima na kojima će ova znanja usavršiti“, kaže Miroslav Lekić, profesor računarstva računarstva i informatike i stručnih predmeta na IT smeru.

Miroslav Lekić, profesor Negotinske gimnazije

Iskustva sa prvom generacijom đaka su više nego pozitivna, ističu u školi, a deca su motivisana i spremna za rad. I sami kažu da im profesori izlaze u susret za sve eventualne nedoumice, ali da je školovanje, bar za njih, lako i zanimljivo.

„Ovo je upravo smer na kome sam želeo da se školujem, i baš sam ga tako zamišljao. Oduvek sam zainteresovan za programiranje i kompjutere pa mi je drago što ovakav smer i postoji. Program nije mnogo težak, ali mora da se uči i da se radi“, kaže Viktor Davidović, učenik IT specijalizovanog odeljenja, kome će, veli, ovo znanje dobro doći da upiše Elektrotehnički fakultet.

Dragana Nisić, direktor Negotinske gimnazije

Negotinska gimnazija, koja obeležava 180. godišnjicu postojanja, dobila je saglasnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za obrazovanje 20 učenika u okviru ovog specijalizovanog odeljenja.

„U toku je prijavljivanje učenika za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovano IT odeljenje, pa pozivamo učenike iz Negotina i regiona da dođu, prijave se i upišu ovaj smer. Ništa ne gube, već naprotiv, dobijaju mnogo“, kaže Dragana Nisić, direktorka Negotinske gimnazije.

Viktor Davidović, Anđela Sladojević i Luka Petrović, učenici prvog razreda IT odeljenja

Negotinska gimnazija je od januara za osmake organizovala pripremne časove iz matematike i informatike na kojima su budući đaci imali prilike da se dobro upoznaju sa radom u ovom odeljenju.

„Pored informatičkih predmeta dosta smo fokusirani i na matematiku, a informatički predmeti su veoma interesantni za našu budućnost jer mnoge poslove zahvaljujući njima možemo da nađemo, a sigurno će i lakše biti na fakultetu“, kaže Anđela Sladojević.

Kalendarom upisa, prijemni ispit za  učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku biće organizovan 2. juna od 10 do 12 sati u Zaječaru. Kandidati će tom prilikom rešavati oko 200 zadataka iz matematike.

„Na prijemnom ispitu se polažu zadaci osnovnog i srednjeg nivoa iz zbirke za završni ispit iz matematike. Ovo je, pre svega, struka budućnosti. Prijemni je bio srednje težine. Ako se redovno radi u školu i kod kuće nije toliko teško. Profesori su korektni, tu su da nam izađu u susret“, ističe Luka Petrović, takođe učenik prvog razreda.

Prijavljivanje zainteresovanih traje do 17. maja, a prijave se primaju u sekretarijatu škole.