Naslovna Društvo Unesko upisao Đerdap na Svetsku listu geoparkova

Unesko upisao Đerdap na Svetsku listu geoparkova

530
0

Izvršni odbor Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) na svom 209. zasedanju, održanom od 29. juna do 10. jula proglasio je područje Đerdapa za geopark.

Đerdapska klisura; pixabay.com, Stevan Aksentijević

Đerdap se upisom na listu UNESCO Global Geoparks priključio Svetskoj mreži geoparkova koju čini  i Evropskoj mreži geoparkova, koja obuhvata 161 geopark iz 44 države sveta, ali i Evropske mreže koju čini 81 geopark iz 26 država Evrope.

Prvi geopark u Srbiji pokriva teritoriju od 1.330 metara kvadratnih, uključujući područje Nacionalnog parka Đerdap i drugih zaštićenih područja nacionalnog i lokalnog značaja.

Prostire se na delovima teritorija četiri opštine: Golubac, Majdanpek, Кladovo i Negotin. Geopark Đerdap karakteriše izuzetno geološko, kao i ostalo prirodno i kulturno-istorijsko nasleđe.

„Proglašenje područja Đerdapske klisure i njenog zaleđa – delova planinskih masiva Kučaj i Miroč, za prvo područje u Srbiji koje upisano na listu UNESKO Globalna mreža geoparkova, rezultat je višegodišnjeg rada i angažovanja državnih organa i stručnjaka“, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine, koje je 2014. pokrenulo inicijativu za uspostavljanje geoparkova u Srbiji, a godinu dana kasnije apliciralo za upis na listu geoparkova.

Geopark Đerdap  uspostavljen je na osnovu Sporazuma o saradnji između Ministarstva zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, JP „Nacionalni park Đerdap“ i opština Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin, kojim je predviđeno da Nacionalni park Đerdap bude nosilac aktivnosti Geoparka.

“Aktivnosti u geoparku su usmerene na upoznavanje šire javnosti o brojnim prirodnim i kulturnim vrednostima područja Đerdapa, kao i na razvoj turizma sa ciljem da se poboljša socijalni status lokalnog stanovništva, podstakne održivi ekonomski razvoj i unapredi zaštita prirodne i kulturne baštine”, navodi se u saopštenju Nacionalnog parka “Đerdap”.