Naslovna Kultura “Una Saga Serbica” ponovo u Negotinu

“Una Saga Serbica” ponovo u Negotinu [Foto]

588
0

Plesači igračke trupe “Una Saga Serbica” doneli su sinoć pred festivalsku publiku ljubavnu priču utkanu u narodna predanja i obojenu mistikom i božantvima koji su duboko ukorenjeni u tradiciju Srba.

Sa plesačima igračke trupe “Una Saga Serbica” negotinska publika se upoznala pre šest godina kada su se po prvi put predstavili festivalskoj publici donoseći muziku i igre Balkana na poseban i upečatljiv način.

Sinoć je scena Doma kulture bila mistično mesto rađanja jedne ljubavne priče koju prate mitska bića i božanstva u koja se nekada verovalo ne samo u Srbiji već i Balkanu.

„Razlika između prvog projekta koji smo ovde izveli i ovog je što su to nove teme koje smo hteli da obradimo. Uradili smo deo koji je vezan za pagansko verovanje i paganske  bogove i tako smo ih kroz igru oživeli da  bi nekako približili našoj publici to doba i  to neko srpsko verovanje. Večeras smo videli ljubavnu priču i našeg junaka koji želi da se izbori sa bogovima. U to vreme se verovalo da niko ne može da se izbori, ali ljubav je na kraju pobedila.Ovaj kraj je uvek inspiracija za umetnike i u ovom kraju se malo više veruje“, preneo nam je sinoć nakon nastupa Svetozar Krstić, osnivač trupe “Una Saga Serbica” svoje impresije.

Publika je sinoć bila u prilici da uživa ne samo u plesu profesionalnih igrača narodne igre, klasičnog baleta i savremenog baleta koji su kroz  deset koreografija doneli magiju  koje su za  projekat „ Igra Bogova“ postavili koreografi Ana Krstić i Svetozar Krstić, već i muzici koja je bila mali muzički vremeplov od tradicionalnih numera do ritma i zvuka današnjice.

Kompozitori Saša Lokner i Goran Kovačić imali su težak zadatak da izvorne melodije sjedine sa novim melodijama.

„Ovde smo dodali malo ritma malo zvukova, malo farbe. Jednostavno moramo publici da dodamo nešto novo. Svaki put pokušavamo da sve obnovimo i da na novi način priđemo publici da i oni shvate da taj naš folklor je neko naše bogatstvo i da treba da se čuva i da se pazi  možda i na moderan način“, kaže Svetozar Krstić koji je i jedan od koreografa u plesačkoj trupi “Una Saga Serbica”.

Igrom su nas plesači vodili sinoć muzikom, pokretima, koracima, kostimima Ivane Vasić ali i specijalnim efektima 3D tehnologije kroz ljubavnu priču stvarajući novi vid umetničke komunikacije.

Želja je reditelja Boška Đorđevića kao i celog ansambla da inspirišu generacije koje dolaze da nastave sa negovanjem folklorne kulture i na ovaj način folklor približe savremenoj publici i budućim generacijama.

Publika je sinoć aplauzima ispratila trupu “Una Saga Serbica” u iščekivanju ponovnog susreta. Sa istom emocijom sa festivala odlazi mnogobrojna  ekipa koja je na pažnju publike odgovorila bisom.

„Napuštamo Negotin samo na kratko jer mi volimo da dođemo u Negotin kada god nas pozovu a i privatno volimo da dođemo jer imamo neke igrače koji su odavde“, poručuje nam Svetozar Krstić, osnivač trupe “Una Saga Serbica”.