Naslovna Kultura Umetničko veče o Čučuk Stani i Hajduk Veljku kroz saradnju Kladova, Negotina...

Umetničko veče o Čučuk Stani i Hajduk Veljku kroz saradnju Kladova, Negotina i Zaječara

316
0

Međusektorska saradnja tri susedna grada i ustanova kulture krunisana je Umetničkim programom na kojem je predstavljena izložba o Hajduk Veljku i monodrama o Čučuk Stani u holu kladovske biblioteke.

Foto: Biblioteka „Centar za kulturu“, Kladovo

Biblioteka “Centar za kulturu“ u Kladovu ugostila je negotinski Muzej Krajine i zaječarsko Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u okviru programa posvećenom legendarnom paru Prvog srpskog ustanka, Hajduk Veljku i Čučuk Stani.

Ovaj program je upriličen u susret 14. februaru, Međunarodnom danu darivanja knjiga, a povod je bila i vanvremenska ljubav Hajduk Veljka i Čučuk Stane, spojem izložbe o braniocu Negotina Muzeja Krajine i monodrami „Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja“ Željka Hubača, koji potpisuje tekst i režiju.

Izložba „Vojvoda Negotinske nahije“na 20 panoa, autora Vesne Nikolić, Sanje Radosavljević i Ivice Trajkovića beleži najvažnije momente iz javnog i privatnog života Hajduk Veljka, njegovo porodično poreklo, život pre i tokom Prvog sprskog ustanka, pogibiju u Negotinu 1813.

Foto: Biblioteka „Centar za kulturu“, Kladovo

Nataša Petrović, glumica zaječarskog teatra oživela je heroinu ustaničke Srbije, prvu ženu diplomatu i njenu tragičnu sudbinu u kojoj je sa 18 godina, nakon Veljkove smrti, prvi put ostala udovica, pa ponovo u 24. godini, nakon smrti kapetana Jorgaća, Georgakisa Nikolaua Olimposa, vođe Heterističkog ustanka u Grčkoj. Ova hrabra žena preselila se sa troje dece u Atinu u kojoj je preminula 1849. sanjajući o povratku u Srbiju, koji nije dočekala.

“Publika je veoma lepo i emotivno odreagovala na predstavu i svima se svideo spoj izložbe i kamerne predstave, pravi mali muzejski teatar u biblioteci sa osvrtom na zajedničku istoriju koja nas povezuje”, kaže Žaklina Nikolić, direktor Biblioteke “Centar za kulturu“ koja je za neizmeran doprinos razvoju kulture opštine Kladovo i dugogodišnju saradnju uručila Povelje Vladimiru Đuričiću, direktoru zaječarskog pozorišta i Vesni Stanković, direktorki negotinskog muzeja.

Foto: Biblioteka „Centar za kulturu“, Kladovo

Kladovska biblioteka obeležava 151. postojanja Čitališta na čijoj je tradiciji ponikla. Zaječarsko pozorište je početkom febriara proslavilo 77 godina od  prve premijere “Žita cvetaju” Jurija Mokrova, dok će Muzej Krajine 20. februara obeležiti 90 godina postojanja.

“Tri susedna grada i njihove ustanove povezuje istorija, saradnja i trajanje koje potvrđuju ovogodišnje godišnjice. Saradnja i međusektorska povezanost se nastavlja jer je to kreativna snaga zajedništva”, poručuju u ovoj kladovskoj ustanovi kulture.