Naslovna Društvo Umetnička škola „Stevan Mokranjac“ obeležava 65 godina postojanja i rada

Umetnička škola „Stevan Mokranjac“ obeležava 65 godina postojanja i rada

221
0

Bogatim muzičkim, kulturnim i sportskim programima Umetnička škola „Stevan Mokranjac“ obeležiće 65 godina postojanja i rada.

Na pragu sedme decenije postojanja i rada učenici i nastavnici škole koja se bavi muzičkim obrazovanjem učenika od najranijih dana, pa sve do srednjoškolskog obrazovanja, pripremaju bogat muzički, umetnički i sportski program.

Obeležavanje Dana škole 17. aprila, tačno u podne, počinje Koncertom solfeđista u okviru Dana otvorenih vrata. Koncert će biti održan u sali negotinskog Doma kulture.

Dan kasnije na teren izlaze sportisti koji će pokazati da pored muzike vole i fizičke aktivnosti.

Profesori Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ biće ove godine i u ulozi izvođača, pa će tako publika u ponedeljak 22. aprila, od 19 sati biti u prilici da ih sluša sa scene u školskoj sali.

U istom prostoru, sutradan 23. aprila od 18 sati predstaviće se nagrađeni učenici Osnovne i Srednje muzičke škole na koncertu koji će okupiti veliki broj izvođača.

Sumiranje rezulatata, dodela nagrada najboljim učenicima najavljeno je za sredu 24. april od 12 sati na svečanoj sednici škole.

Muzička škola ima bogatu i dugu tradiciju i vezana je za ime našeg Stevana Mokranjca.

Muzičko obrazovanje najmlađih Krajinaca započelo je daleke 1954. godine kada je sa radom počela Osnovna muzička škola.

Prvi javni nastup tadašnjih učenika, godinu dana kasnije 17. aprila, inače zabeležen u tadašnjem listu „Krajina“, bio je i zvaničan datum obeležavanja osnivanja škole koja već 65 godina muzički obrazuje učenike.

Škola je u proteklih skoro sedam decenija prolazila kroz transformacije kako su se menjale društvene okolnosti i potrebe.

Nakon 37 godina, odbornici tadašnjeg lokalnog parlamenta, donose Odluku o osnovanju Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“, da bi 1997. godine došlo do spajanja osnovne i srednje muzičke škole.

Škola danas radi pod imenom Umetnička škola, a muzičko obrazovanje pruža kroz tri ciklusa: predškolsko, osnovno muzičko obrazovanje i srednje muzičko obrazovanje.