Naslovna Društvo Umesto maturskih ispita sadašnji prvaci gimnazijalci polagaće opštu maturu

Umesto maturskih ispita sadašnji prvaci gimnazijalci polagaće opštu maturu

381
0

Nakon reforme srednjih stručnih škola, koja je  podrazumevala  i nov način polaganja maturskog ispita, na red su došle i  velike promene u gimnazijama.

Opštu maturu, po novim pravilima, polagaće sadašnja generacija gimnazijalaca, školske 2020-2021.godine.

U prošlost odlaze klasični maturski radovi, a budući akademski građani polagaće test od 40 pitanja, koji će rešavati 240 minuta.

Svršeni gimnazijalci će moći da se pripremaju iz zbirki zadataka, a svoje znanje staviće najpre na proveru u drugoj i trećoj godini školovanja.

Opšta matura predviđa polaganje obaveznih i izbornih predmeta. Pored srpskog jezika i  matematike, gimnazijalci će sa liste obaveznih predmeta moći da izaberu opšte obrazovne predmete za koje su usvojena opšta standardna postignuća, a to su: fizika, hemija, biologija, geografija, istorija, strani jezik.

Svojim izborom profilisaće i fakultet koji će studirati, a samim tim i izbor predmeta sa liste izbornih predmeta.

Sa ove liste maturanti će birati jedan ili više predmeta, a sam profil predmeta zavisiće od zahteva visokoškolske ustanove koju žele da upišu.

Ovakav način polaganja opšte mature u srpskim gimazijama dolazi iz nadležnog ministarstva, ali i dva zavoda koja se bave unapređenjem vaspitanja i obrazovanja i vrednovanjem kvaliteta nastave.

Koplja će se do 2020.godine lomiti oko polaganja prijemnog ispita na fakultetima, s obzirom da je ideja ministarstva da ih ne bude. Ova informacija će svakako najviše obradovati buduće studente, jer će moći da konkurišu na više srodnih fakulteta i u više gradova.