Naslovna Kultura „Ulica crvenih venjera“ na Festivalu malih pozorišnih formi

„Ulica crvenih venjera“ na Festivalu malih pozorišnih formi

292
0

Pretposlednje veče Festivala malih pozorišnih formi u Zaječaru publika je uživala u glumi sjajne Marije Masal, koja je izvela monodramu „Ulica crvenih venjera“.

Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

Monodramu o ženi sa sela i njenom nesnalaženju u svetu punom licemerja i dvostrukih aršina, „Ulica crvenih venjera“ po tekstuLjiljane Bralović režirao je Jovan Ljubenović. To je priča o odnosu između muža i žene, snaje i svekrve, u kojoj se svaka žena može prepoznati, a lik žene iz naroda nadahnuto je odigrala dramska umetnica Marija Masal, koja je čitavu deceniju bila član zaječarskog teatra.

„Svaki put kad se vratim u Zaječar, uvek su iste emocije. To je moje prvo pozorište. Ovde smo radili mnoge velike komade i Zaječar će uvek biti moja druga kuća“, ističe Marija Masal koju ovdašnja publika pamti po ulogama u predstavama „Ženidba i udadba“, „Bertove kočije ili Sibila“, „A, Leonardo“, „Mirandolina“.

Glumica se, inače, nakon što je 2008. ostala bez posla, vratila na scenu posle sedmogodišnje pauze, baš sa ovom predstavom.

„Ovo je generalno dramska priča, ali sam ja morala malo žanrovski da je pomerim, jer bi bila teška za gledanje da sam je dramski igrala. Drago mi je što je publika sve vreme bila na ivici, da li  da zaplače ili da se smeje. Moja Bisenija priča tako lagodno, iako su u pitanju vrlo teške teme.  Monodrama je definitivno najteži vid igranja i veliki izazov za glumca. Sami ste na sceni i pre svega morate da nađete dobar tekst, a zatim da ljudima držite pažnju sve vreme. Da sam član nekog pozorišta ne verujem da bih se usudila da odigram monodramu, ali sticajem okolnosti izabrala sam ovu priču a zauzvrat, mnogo mi je radosti donela moja Bisenija“, rekla je glumica Marija Masal.

Festival malih pozorišnih formi završava se večeras u 19 časova izvođenjem monodrame „Milunka“, po tekstu, u režiji i izvođenju glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, Vesne Stanković.

Najbolju predstavu festivala odabraće tročlani žiri u sastavu: teatrolog mr Spasoje Ž. Milovanović, predsednik i glumci Nataša Petrović i Miloš Tanasković, a biće dodeljena i nagrada publike za najbolju predstavu.