Naslovna Hronika Ukradeni spomenici sa starog Rajačkog groblja pronađeni kod Paraćina?

Ukradeni spomenici sa starog Rajačkog groblja pronađeni kod Paraćina?

2740
0

U okolini Paraćina pronađeni su nadgrobni spomenici za koje se sumnja da potiču sa starog groblja na Rajačkim pivnicama.

Foto: Vule Marković

Da su na meti lopova sve češće ne samo dragocenosti već i bogato kulturno istorijsko nasleđe, pokazuje i najnoviji primer krađe nadgrobnih spomenika upisanih u listu zaštićenih kulturnih dobara.

Tako su nedavno, nadomak Paraćina pronađeni stari spomenici i stećci od kojih se za pojedine osnovano sumnja da pripadaju nekropoli na Rajačkim pimnicama.

„Imamo saznanja da je sedam spomenika sa Rajačkih pimnica, a za ostale će se u saradnji sa stručnjacima utvrditi odakle potiču i da li su neki od njih takođe sa istog područja”, saznajemo iz izvora bliskih istrazi.

Staro Rajačko groblje na Belom brdu iznad Rajca ima oko 1.500 nadgrobnih spomenika koji potiču iz perioda od druge polovine 18. do prve polovine 20. veka. Spomenici u obliku monolitnog krsta ili visokog stuba sa kamenom kapom građeni su od kamena peščara sa zanimljivom ornamentikom i rozetama koje simbolizuju raspeće, vinovu lozu, sunce, svastiku, krug. Sličnih spomenika različitih dimenzija ima i u Rogljevu, Smedovcu ali i u brojnim drugim selima Negotinske krajine.

Istraga, koju u saradnji sa negotinskim Osnovnim javnim tužilaštvom vodi Uprava kriminalističke policije, trebalo bi da pokaže kako su ovi spomenici iz Negotinske Krajine završili kod Paraćina i ko je sve uključen u krađu ovog istorijskog blaga.

Očekuje se da o njima svoj sud daju i stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda.