Naslovna Društvo COVID-19 Ukinute mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju

Ukinute mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju

526
0

Od danas, 3. maja prestaju da važe sve mere kontrole i ograničenja, vezana za kovid-19, za ulazak domaćih i stranih državljana u Republiku Srbiju.

Foto: Uprava carina

Od ponoći, državljani Srbije kao i strani državljani, pri ulasku u zemlju nisu više u obavezi da imaju negativan PCR test, brzi antigenski test, dokaz o preležanoj bolesti niti potvrdu o vakcinaciji, bez obzira na to iz koje zemlje sveta dolaze u Republiku Srbiju, saopštila je Vlada Srbije.

“Odluka o slobodnom ulasku građana Srbije i stranih državljana u zemlju doneta je na osnovu trenutne epidemiološke situacije u našoj zemlji i u skladu je sa odlukama većine zemalja Evrope i regiona. Nadležne institucije nastavljaju da prate razvoj epidemiološke situacije u Srbiji iz sata u sat i blagovremeno će obaveštavati javnost”, navodi se u saopštenju.

Ova  odluka, ističu nadležni, ne znači da je “pandemija korona virusa završena i da građani ne treba da vode računa o svom zdravlju”.

“Na snazi ostaje preporuka o nošenju maski u zatvorenom prostoru, dok je nošenje maski u zdravstvenim ustanovama obavezno. Kovid ambulante, punktovi za testiranje na prisustvo zarazne bolesti kovid-19 i punktovi za vakcinaciju nastavljaju da rade uobičajeno”, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.