Naslovna Hronika Uhapšeno deset osoba zbog sumnje da su utajili skoro 43 miliona dinara

Uhapšeno deset osoba zbog sumnje da su utajili skoro 43 miliona dinara

2063
0

Zbog sumnje da su novac, stečen fiktivnim poslovanjem, sa računa firmi prenosili na privatne račune da bi izbegli plaćanje poreza i time oštetili budžet za više od 42,8 miliona dinara, uhapšeno je deset osoba iz Negotina, Čeneja, Beograda i Niša, a protiv dve osobe će biti podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UКP, Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Poreskom policijom Poreske uprave Ministarstva finansija i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su deset osoba zbog postojanja osnova sumnje da sa su izvršile krivična dela pranje novca, poreska utaja i poreska prevara, dok će protiv dve osobe biti podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Uhapšeni se sumnjiče da su novac, koji je stečen fiktivnim poslovanjem, sa računa firmi prenosili na privatne račune, da bi izbegli plaćanje poreza i taj način oštetili budžet Republike Srbije za 42.862.165 dinara, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Uhapšeni su J. S. (55), odgovorno lice knjigovodstvene agencije „Lider finansije“ iz Negotina, D.S. (25) odgovorno lice DOO „Deostil“ iz Negotina, M.S. (27) odgovorno lice knjigovodstvene agencije „Lider group“ 2021“ iz Negotina, M. P. (29) zaposlena u knjigovodstvenoj agenciji „Lider group 2021“ iz Negotina, M. R. (57) iz Čeneja odgovorno lice DOO „Mis sistem“, G. M. (54) iz Beograda rukovodilac jedne službe u ISGS Beograd II DOO Beograd, S. M. (58) iz Beograda faktički rukovodilac u DOO „Eksperteam & Consulting“, B. M. (73) iz Negotina odgovorno lice omladinske zadruge „Elan tim“, S. T. (39) odgovorno lice „Plus elan“ DOO Negotin i Z.M. (62) zaposlen u PR „Inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje JAMAКS“ Niš, dok će protiv šezdesetpetogodišnjeg muškarca i sedamdesetdvogodišnjeg muškarca biti podneta krivične prijave u redovnom postupku, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Dalje se navodi da su osumnjičeni J. S, D.S. i M. S. u periodu od 2020. godine do trenutka hapšenja, omogućili M.R. i B. M. da izvrše prenos novca koji su prethodno nabavili fiktivnim poslovanjem sa G.M. i S.M . Кako se se sumnja, taj novac su preneli na račune firmi DOO „Deostil“, „Elan tim“ i PR „Inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje JAMAКS“ i preko knjigovodstvene agencije „Lider finansije“ vlasništvo J.S.

J.S se tereti da je sa odgovornim licima navedenih negotinskih firmi, novac sa računa tih firmi prenela na njihove privatne račune, kao i na račun M.P. zaposlene u knjigovodstvenoj agenciji „Lider group“ 2021. Ovako gotov novac su, kako se sumnja, izvukli sa poslovnih računa kako bi izbegli da plaćaju porez i na ovaj način oštetili budžet Republike Srbije za skoro 43 milona dinara, navode iz MUP-a.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu, dok je osumnjičena M.P. već sprovedena u ovo tužilaštvo.