Naslovna Hronika Uhapšeni zbog sumnje da su oštetili preduzeće za više od dva miliona...

Uhapšeni zbog sumnje da su oštetili preduzeće za više od dva miliona dinara

2091
0

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su oštetili Javno preduzeće “Komunalac” iz Kladova za više od dva miliona dinara.

Uhapšeni su V.M. (45), bivši direktor ovog preduzeća, M.S. (56), rukovodilac jednog od odseka u JP “Komunalac” i dvoje rukovodilaca, M.M. (40) i S.S. (60) koji se terete da su počinili više koruptivnih krivičnih dela.

“Osumnjičeni se terete da su kao članovi Кomisije za javne nabavke, pre donošenja odluke o pokretanju postupka javne nabavke kamiona kipera, sa prodavcem dogovarali uslove i tehničke karakteristike vozila, kao i kupoprodajnu cenu od tri miliona dinara. Sumnja se da su potom sa tim prodavcem, kao jedinim ponuđačem, zaključili ugovor kojim su za „Кomunalac“ kupili kamione kipere za tri miliona dinara, iako je tržišna vrednost kamiona bila 652.336 dinara. Na taj način, kako se sumnja, oni su oštetili javno preduzeće „Кomunalac“ za 2.347.664 dinara”, navodi u saoštenju Ministarstvo unutrašnjih poslova.

V.M. se tereti i da je prihvatao i plaćao fiktivne fakture jedne preduzetničke radnje koja je u vlasništvu njegovog rođaka, za usluge prevoza i nabavke ogrevnog drveta, koje nikada nisu obavljene, čime je preduzeće oštetio 588.000 dinara.

Policija bivšeg direktora tereti da je počinio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama i zloupotreba službenog položaja, a ostale da su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama.

Protiv rođaka bivšeg direktora, vlasnika preduzetničke radnje podneta je krivična prijava u redovnom postupku zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu u Negotinu.