Naslovna Društvo Ugovore iz programa samozapošljavanja dobilo 13 mladih preduzetnika

Ugovore iz programa samozapošljavanja dobilo 13 mladih preduzetnika

1672
0

U Negotinu su danas uručeni ugovori osnivačima preduzetničkih radnji koji su aplicirali za sredstva za samozapošljavanje.

Anja Hadžić Pejčinović; Foto: Opština Negotin/Bojan Balanesković

Zahvaljujući merama aktivne politike, predviđene lokalnim planskim dokumentom u oblasti zapošljavanja opštine Negotin i filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Bor, 13 Negotinaca otvorilo je preduzetničke radnje.

Svaki od novih preduzetnika dobio je po 300.000 dinara. Neki od njih su registrovali preduzetničke radnje iz oblasti usluga, kao što su čišćenje zgrada i okoline, molersko – fasaderski radovi, kopanje bunara, kozmetičke, a među novootvorenim radnjama su i one za računarsko programiranje, auto servisi, proizvodnja ćumura, plastike, eko kozmetike…

„Želela sam da spojim neko svoje stručno znanje o izradi preparata , o tipovima kože, rešavanju različitih problema sa kožom, pošto sam diplomirani farmaceut po struci, sa proizvodnjom ekološki prirodne kozmetičke linije, bez plastičnih pakovanja i time doprinesem smanjenju broja proizvoda koje koristimo i smanjenju otpada i zagađenja sa kojim se sve više borimo“, kaže Anja Hadžić Pejčinović, vlasnica radnje za proizvodnju kozmetike od prirodnih materijala  “Ecosmetic”.

Za program samozapošljavanja u 2023. iz opštinske kase izdvojeno je 2,1 milion dinara, a iz republičkog je obezbeđeno 1,8 miliona.

„Ove godine je  u opštini Negotin 30 mladih preduzetnika otvorilo svoje preduzetičke radnje, 17 iz republičkog budžeta i 13 uz pomoć budžeta Opštine Negotin. U pitanju su različite delatnosti koje mogu i u narednih par godina da se održe na tržištu“, kaže  Lidija Načić, direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale Bor.

Za mere zapošljavanja u 2023. godine opština Negotin je izdvojila ukupno 3,1 milion dinara. Ta će sredstva, rečeno je, već naredne godine biti veća.

„Za narednu godinu spremamo veći iznos od 3,8 miliona dinara, od kojih će 2,5 miliona biti izdvojeno za samozapošljavanje a 1,3 miliona za realizaciju stručne prakse. Smatram da je to dobar primer i podstrek da u narednom periodu svima koji žele i imaju viziju i biznis plan damo šansu i pružimo ruku da pokrenu neki posao”, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.