Naslovna Društvo COVID-19 Ugostiteljskim objektima sa baštom dozvoljen rad na otvorenom

Ugostiteljskim objektima sa baštom dozvoljen rad na otvorenom

393
0

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19 predložio je nove mere za suzbijanje epidemije, koje važe od danas, 5. aprila.

Foto: Igor Mitrović

Bitna novina jeste da svi objekti i ustanove kojima je rad dozvoljen, imaju jedinstveno dozvoljeno radno vreme od 6 časova ujutru do 22 časa.

Ugostiteljskim objektima sa baštom dozvoljen je rad isključivo na otvorenom, uz poštovanje svih epidemioloških mera, koje između ostalog podrazumevaju najviše petoro ljudi za istim stolom uz obavezan razmak od dva metra između stolova.

Takođe, zabranjena je živa muzika u baštama. Kafići i restorani i dalje mogu da vrše šaltersku prodaju hrane i pića, bez obzira na to da li imaju ili nemaju baštu,  dok  dostava ostaje dozvoljena 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji.

Još uvek ostaju zatvoreni tržni centri, kao i kafići i restorani koji nemaju baštu.

I dalje je na snazi mera da svi objekti moraju da obezbede poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu. Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno 16 kvadratnih metara po osobi. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni.

Apoteke, benzinske pumpe, laboratorije, ordinacije veterinarske ambulante i slično mogu raditi non stop svakoga dana, kao i do sada.