Naslovna Društvo COVID-19 Ugostiteljski objekti mogu da rade do ponoći; bez žive muzike posle 18...

Ugostiteljski objekti mogu da rade do ponoći; bez žive muzike posle 18 časova

678
0

Štab za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin doneo je preporuku o pridržavanju zaključaka republičkog Kriznog štaba, usvojenih poslednjeg dana maja, koje se odnose na radno vreme i prostorna ograničenja tokom trajanja epidemije kovida-19.

Radno vreme ugostiteljskih objekata na teritoriji opštine Negotin od 1. juna je do ponoći svakog dana i u otvorenom i u zatvorenom prostoru dok trafike i kiosci mogu da rade non-stop, navodi se u preporukama negotinskog Štaba za vanrednu situaciju, donetim na 10. telefonskoj sednici.

Poslednja bioskopska projekcija može da počne od 23 sata i do tog vremena može da radi blagajna bioskopa, a profesionalni, stručni, poslovni i edukativni skupovi mogu da budu održani za maksimalno 200 osoba, takođe su preporuke.

Iako je vanredna situacija u opštini Negotin ukinuta, ostale su na snazi epidemiološke mere koje se moraju obezbediti.

U zatvorenom delu ugostiteljskog objekta korisnici usluga moraju da nose maske osim kada konzumiraju hranu ili piće, tokom služenja gostiju masku moraju da nose i zaposleni, a posle 18 časova i dalje se ne može emitovati muzika ili izvoditi muzičko-scenski program uživo.

“Ukupna popunjenost objekta ne može biti veća od 50% maksimalne popunjenosti; na ulazu mora vidno biti istaknuta korisna površina celog objekta, odnosno prostora i broj lica koja mogu biti prisutna. Pod korisnim površinom podrazumeva se uslužni deo, odnosno izuzimaju se pomoćne prostorije, toaleti, magacini i slično, i obaveza je posetioca da nose zaštitne maske”, navodi se u preporukama Štaba za vanredne situacije.

Isto se, navode u Štabu, odnosi i na otvoreni deo ugostiteljskih objekata, vezano za zaštitne maske i za muziku uživo posle 18 časova.

Između stolova u otvorenom delu mora da postoji razmak od najmanje dva metra, za stolom ne može sedeti više od pet osoba, a ukoliko ne postoje stolovi i stolice rastojanje između prisutnih osoba na otvorenom delu “mora da bude takvo da na svakih devet metara kvadratnih može boraviti samo jedna osoba.

“Otvoreni deo objekta mora biti fizički odeljen od javne površine u smislu da se mora postaviti fizička prepreka (barijera) između tog dela i javne površine tako da između korisnika usluga i lica na javnoj površini bude razmak od minimum tri metra”, stoji u preporukama Štaba za vanredne situacije.