Naslovna Kultura Udruženje „Nego“ predstavilo projekat „Moja ruža“

Udruženje „Nego“ predstavilo projekat „Moja ruža“

379
0

Kreativno udruženje „Nego“ predstavilo je u negotinskom bioskopu projekat „Moja ruža“ posvećen ženskoj caranskoj vlaškoj nošnji Negotinske krajine.

Reč je o projektu koji nastoji da upotpuni znanja i sačuva od zaborava bogatu tradicionalnu žensku vlašku nošnju. Upravo je ornamentika, u kojoj ruža i cvet dominiraju, inicirala ovo malo istraživanje po negotinskim selima, kako je istakla Dušanka Botunjac, akademski slikar i primenjeni umetnik i članica Kreativnog udruženja „Nego“.

„Projekat „Moja ruža“ posebnu pažnju poklanja jedinstvenoj tehnici veza i dekoracijom nošnje, veza na plišu, poznatim pod nazivom „štampujit“, čija je radionica i demonstracija održana u Kladovu u Udruženju „Misija kreativa“. Kreativno udruženje „Nego“ je putem razgovora za ženama koje poseduju znanja o ovom nematerijalnom kulturnom blagu dalo doprinos daljem proučavanju u sferi realizacije određenih tehnika za koje postoje realne šanse da se otrgnu od vremena“, navode u ovom udruženju.

Inače, projekat „Moja ruža“ sufinansira Ministarstvo kulture Republike Srbije, a podržali su ga Kompanija „Tekijanka“, Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“, Muzej Krajine i Dom kulture „Stevan Mokranjac“.

Predstavljanje projekta“ uveličale su svojim nastupom i članice Etno grupe „Marinika“ pod upravom Danijele Marković, koja već punu deceniju promoviše tradicionalnu vlašku pesmu nastupajući u tradicionalnoj vlaškoj nošnji.