Naslovna Kultura Događaji Udruženjе „Gergina“ proslavilo desetogodišnjicu postojanja

Udruženjе „Gergina“ proslavilo desetogodišnjicu postojanja

482
0

Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“ koncertom najuspešnijih izvođača na prethodnim istoimenim festivalima vlaške muzike, dodelom jubilarnih priznanja i promocijom knjige „Vlasi: Tradicionalna narodna muzika“ profesora doktora Dimitrija Golemovića obeležilo je desetogodišnjicu postojanja.

Knjiga “Vlasi: Tradicionalna narodna muzika – Muzika Vlahilor djin lumje” profesora doktora Dimitrija O. Golemovića, etnomuzikologa i kompozitora posvećena je etnomuzikološkom nasleđu naroda na prostorima severoistočne Srbije i Homolja, koje je autor istraživao pune četiri decenije. Upravo je osnova knjiga bogatstvo vlaške tradicionalne muzike i njena samosvojnost, melodija, zvučna obojenost, način izvođenja i interpretacija, ali i bogatstvo narodne igre, narodne nošnje i instrumenata.

“Često pominjem upoređujuće Vlahe sa drugim narodima na ovim prostorima da je ono što odlikuje Vlahe u svakom njihovom damaru sloboda. Ta sloboda je meni kao muzičaru jako važna jer se preslikava u svemu onome što oni pevaju tako da su te melodije skokovite, raširene, bogate i ukrasima i svim ostalim. Uvek kažem, svaki vlaški pevač je artista, svaki je umetnik za razliku od drugih krajeva koji poznaju to pevanje, čak i Srbi sa ovih prostora onako su dosta skromni, i oni pevaju i uživaju, to su lirske pesme, ali tu vrstu razuđenosti melodijske nema nijedna druga muzika nego samo vlaška”, kaže za NG Portal dr Dimitrije Golemović, autor knjige.

Etno grupa „Gergina“

Promociju ovog dela uveličali su i Etno grupa “Gergina” sa Jovicom Miljkovićem (harmonika) i Vitomirom Stanojevićem (frula), Voja Firulović, pevač iz Bukovča i Siniša Vojinović, frulaš iz Prahova.

“Ovo je za nas jedno kapitalno delo jer čuva našu vlašku kulturu, naš identitet, našu tradiciju. Knjiga je publikovana zahvaljujući projektu koji smo realizovali u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave. Knjiga je štampana u 500 primeraka. Sastavni deo knjige su dva kompakt diska u koricama, po jedan audio i video disk sa autentičnim snimcima vlaške muzike”, kaže primarijus dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“ .

Boban Pecić, solista na harmonici, dobitnik Plakete „Božidar Janucić“ na V Festivalu „Gergina“

Obeležavanje ovog značajnog jubileja Udruženja “Gergina” bilo je u znaku i koncerta pobednika sa svih dosadašnjih festivala vlaške muzike “Gergina”, koje drugog dana Uskrsa okupi u Negotinu brojne goste i muzičare.

Danijela Pražić, pobednik u kategoriji vokalnih solista na II Festivalu „Gergina“

Publici su se najlepšim vlaškim melodijama predstavili apsolutni pobednici Festivala, dobitnici Plakete “Božidar Janucić”: Nenad Stajković iz Bukovča (truba), Boban Pecić iz Negotina (harmonika), Nikola Caranović iz Negotina (harmonika), Maja Konstandinović iz Boljevca (frula), Nemanja Pavlović iz Šarbanovca (harmonika) i Nikola Prvulović iz Negotina (violina).

Maja Konstandinović, solista na fruli, dobitnik Plakete „Božidar Janucić“ na VIII Festivalu „Gergina“

Najlepšim vlaškim pesmama publici u sali negotinskog Doma kulture „Stevan Mokranjac“ predstavili su se i neki od pobednika u kategorijama vokalnih solista: Danijela Pražić iz Kladova, Damjan Paćerizović iz Halova, Milena Marković iz Negotina i Anđela Jovanović iz Slatine kod Bora.

Milena Marković, pobednik u kategoriji vokalnih solista na XI Festivalu „Gergina“

Za proteklih 10 godina Udruženje „Gergina“ je samostalno ili u saradnji sa Nacionalnim Savetom Vlaha do sada na vlaškom govoru publikovalo 24 knjige, objavilo više od 30 audio i video nosača sa muzičkom zaostavštinom Vlaha, organizovalo 11 festivala vlaške muzike u Negotinu, ali i učestvovalo na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Povodom svog jubileja ovo udruženje je jubilarnim plaketama za doprinos u radu nagradilo Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Opštinu Negotin, D.O.O. „Eliksir“ Prahovo i Dom kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu.

Jubilarne povelje uručene su i brojnim pokroviteljima i sponzorima za dugogodišnju uzajamnu saradnju i razumevanje, a zaslužnim pojedincima i kolektivima i jubilarna priznanja „Gergine“ za očuvanje i razvoj kulture Vlaha.

„Gerginina“ priznanja uručena su i porodicama Slobodana Domaćinovića, Božidara Janucića, Slobodana Božinovića, Mileta Paunovića i Staniše Paunovića, koji su svojim interpretacijama vlaške pesme i melosa, dali značajan doprinos očuvanju muzičke tradicije Vlaha i popularizacije muzike ovog kraja, uopšte.