Naslovna Društvo Udruženje „Čepom do osmeha“ u Negotinu napravilo mozaik od sto kvadrata

Udruženje „Čepom do osmeha“ u Negotinu napravilo mozaik od sto kvadrata

910
0

Volonteri, aktivisti i osnivači Humanitarno ekološke organizacije “Čepom do osmeha”  sastavili su u Negotinu na sto kvadrata, u centralnoj zoni grada, mozaik kojim promovišu svoje aktivnosti i šalju poruke o važnosti zaštite životne sredine i o humanosti.

Najtopliji 9.maj u Srbiji, i to baš u Negotinu, nije omeo aktiviste “Čepom do osmeha” i negotinskog Udruženja “Duga” da kod građana probude svest o tome da se recikliranjem mogu prikupiti sredstva neophodna za kupovinu pomagala osobama sa invaliditetom i smetnjama u razvoju.

Uz decu iz škola i vrtića, koja su se rado uključila kako u prikupljanje čepova i tvrde plastike, tako i u izradu ovog dela, učestvovali su i brojni aktivisti i volonteri iz Negotina, ali i iz Novog Sada, u kojem je prošle godine oboren Ginisov rekord izradom mozaika veličine 621 metar kvadratni. U izradi ovog mozaika učestvovali su i volonteri iz Negotina.

“Želja nam je prvenstveno da koliko je to god u našoj moći pomognemo svima kojima je pomoć potrebna, ali i da ukažemo građanima ne samo da vode računa o svojoj životnoj sredini, već i da se pozabave problemima dece sa smetanjama u razvoju”, kaže Vanja Đurđević, koordinatorka Udruženja “Čepom do osmeha” za Negotin.

Nije samo izrada mozaika okupila veliki broj aktivista. I samo prikupljanje čepova za jedan ovakav mozaik, a sastavljan je na površini od sto kvadrata, okupio je veliki broj ljudi, koji su u Negotinu ali i drugim sredinama prikupljali čepove. Pomogla je i kompanija „Eliksir“ Prahovo.

Baš ti zatvarači sa faša se recikliraju, pa  “Čepom do osmeha”  od tih sredstava kupuje pomagala koja deci olakšavaju svakodnevni život.

“Mnogi su nam pomogli u izradi mozaika u Novom Sadu, ali nekako su nam iz Negotina zaista prirasli srcu i lokalna samouprava nam je poslala svoje volontera, pa smo rado došli u Negotin da se, eto, igramo ovde”, kaže Boriša Petković, jedan od osnivača ovog humanitarno ekološkog udruženja.

Udruženje je poklonilo fotografije novosadskog mozaika predsedniku opštine Negotin, Vladimiru Veličkoviću, ali i Vanji Đurđević, koordinatorki Udruženja za Negotin.

Mozaik šalje snažne poruke, jer je simboličan. Na njemu su dete u invalidskim kolicima, dečak i devojčica koja drži balon sa znakom reciklaže, u krugu koji simbolizuje planetu Zemlju.

“Zamislite da bismo kupili jedna električna kolica potrebno nam je 60 ovakvih mozaika, pazite koliko je to čepova. To jeste jedan mukotrpan posao, prikupiti ih, ali je i moguć samo ako se zajedno udružimo”, kaže Boriša Petković.

Ovo humanitarno ekološko udruženja je do sada ulepšalo život čak 22 mališana nabavkom neophodnih pomagala, a za to je bilo potrebno da prikupe oko 130 miliona čepova.

fotografije: Ivan i Igor Mitrović, Web tim Bor030