Naslovna Društvo Udruženje “Aura” organizuje vakcinaciju štenadi i brojne druge akcije

Udruženje “Aura” organizuje vakcinaciju štenadi i brojne druge akcije

573
0

Novoosnovano Udruženje za brigu o životinjama Timočke Krajina „Aura“ u Negotinu organizovaće u saradnji sa Veterinarskom ambulantom „Petrović-019“ vakcinaciju štenadi.

Udruženje za brigu o životinjama Timočke Krajina „Aura“ vakcinaciju štenadi organizuje u subotu 26. marta u prostorijama Veterinarske  ambulante “Petrović-019”  u Ulici 12. septembar, kod autobuskih stanica.

Ova neprofitna organizacija, koja se bavi humanitarnim radom za dobrobit  svih životinja, a naročito napuštenih, ovu akciju organizovala je zbog sve većeg broja bolesnih i uginulih pasa, i vlasničkih i napuštenih koje prenose zarazne bolesti.

“Mi ćemo iz donacija subvencionisati određeni broj vakcina u vrednosti koja će biti dovoljna da pokrije troškove 40 odsto cene vakcine. Ona košta 1.000 dinara, a Udruženje će platiti 400 din po vakcini. Vlasnik pasa ili donosilac napuštene životinja ce platiti samo 600 dinara za vakcinaciju. Ovim želimo da stimulišemo ljude na redovniju vakcinaciju svojih ljubimaca a ujedno pomognemo napuštenim životinjama da se zaštite od zaraznih bolesti”, kaže Jelena Vasiljević iz Udruženja za brigu o životinjama Timočke Krajina „Aura“.

Odgovorno vlasništvo, ističu u ovom udruženju, ne ogleda se samo u čuvanju kućnih ljubimaca, njihovoj ishrani i smeštaju, već i u kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti. Nažalost, mnogi vlasnici ne čipuju svoje kućne ljubimce, niti ih sterilišu što dovodi do sve većeg broja napuštenih pasa na ulicama. Veća je i smrtnost štenadi, naročito nevakcinisane.

“Mnogi od njih uginu ili se teško razbole pa lečenje dugo traje i zahteva i vreme i novac. Zato molimo sve dobre ljude opštine Negotin a i same ljubitelje životinja da se odazovu našoj akciji subvencionisanog vakcinisanja u što većem broju. Mogu da nas kontaktiraju na našoj stranici na fejsbuku porukom u inboksu ili pozovu ambulantu na 062/1606659 kako bismo napravili spiskove pasa koji će tog dana biti vakcinisani”, dodaje Jelena.

Za kratko vreme ovo udruženje je nizom donacija članova i humanitaraca uspelo da prikupi sredstva  kako bi obezbedili hranu za napuštene pse. Članovi ovog udruženja redovno obilaze sva negotinska naselja pružajući, osim ishrane, često i adekvatnu zdravstvenu pomoć.

“Trudićemo se da sve napuštene životinje pre svega dobiju adekvatnu veterinarsku pomoć i tretman, budu lečene a napuštene ženke budu sterilisane i da im nakon toga nađemo adekvatne porodice za udomljavanje”.

U udruženju napominju da je problem rešavanja problema velikog broja životinjama na ulicama kompeksan. Psi i mačke nisu krivi što ih je na ulicu izbacio čovek, ali da je ovo pitanje prioritetno ne samo za udruženja, već i za lokalnu samoupravu.

“Mi jesmo za rešavanje problema velikog broja napuštenih životinjama na ulicama i insistiramo na doslednom sprovođenju zakonskih akata. Na prvom mestu odgovorno vlasništvo, koje podrazumeva ishranu, smeštaj, zdravstvenu zaštitu, čipovanje, bezbednost, zatim kontrola razmnožavanja, sterilizacija, ali i sankcionisanje neodgovornih vlasnika. Ne sećamo se da je neko kažnjen jer nije čipovao svog ljubimca i izbacio ga na ulicu. Sa druge strane prihvatilišta jesu rešenja ali za ograničen broj životinja. Humanost na prvom mestu i zajedničko delovanje svih je naš cilj”, dodaje Jelena Vasiljević, koja poziva sve ljude dobre volje da im se pridruže i u skladu sa svojim mogućnostima pomognu da se obezbedi hrana napuštenim životinjama, vakcine, sterilizacija i zdravstvena nega obolelih pasa i mačaka.