Naslovna Društvo Učenici profesora harmonike Dušana Novčića ne znaju za poraz

Učenici profesora harmonike Dušana Novčića ne znaju za poraz

634
0

Od kad je u Kladovo stigao mladi Smederevljanin Dušan Novčić, njegova klasa harmonike osnovne muzičke škole „Konstantin Babić“ zna samo za pobede. Od prošlog septembra, profesor Novčić  deo je i negotinske Umetničke škole „Stevan Mokranjac“.

Jovan Tomić i Dušan Novčić u Rusiji, foto: privatna arhiva

Nema takmičenja sa koje se klasa Dušana Novčića vratila bez nagrada. Samo u ovoj godini njegovi učenici okitili su se sa 24 odličja, od kojih četiri laureata, 16 prvih i četiri druge nagrade.

Za ovih pet godina koliko je u Kladovu, Novčićevi učenici nanizali su više od 80 nagrada. Malo je reći da su se na svakom takmičenju našli na pobedničkom postolju.

Na 13. Međunarodnom festivalu slovenske muzike “Harmonija”  u Belgorodu u Rusiji, na kojem se isključivo izvode dela slovenskih kompozitora, u konkurenciji od preko 500 takmičara, Novčićev učenik, Jovan Tomić  je na klavirskoj harmonici u kategoriji starije grupe, od 14 do 17 godina, osvojio drugo mesto i nagradu laureat drugog stepena.

Tomić je briljirao i prošle godine na prestižnom internacionalnom takmičenju solista na harmonici „Naujene 2017“ u Daugavpilsu u Letoniji, zajedno sa Filipom Matićem, sada učenikom negotinske Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ .

Obojica su, kao jedini predstavnici Srbije, u svojim kategorijama osvojili prvu nagradu.

Duo „Đerdap“, Ana Marinković i Jovan Tomić sa mentorima Danijelom Birić i Dušanom Novčićem na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola u Beogradu, foto: privatna arhiva

I ne samo to. Ova godina je jednako bila trofejna kao i ranije. Duo „Đerdap“ koga čine Ana Marinković na klaviru (klasa Danijele Birić) i Jovan Tomić na harmonici osvojio je prvu nagradu, kao i na 62. Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije u Knjaževcu.

I pojedinačno je Jovan Tomić osvojio u Knjaževcu prvu nagradu.

Na osmom Internacionalnom festivalu „Akordeon fest“, takođe u Knjaževcu, ovog marta, prve nagrade osvojili su: Nikola Ginić, Nikola Šepecanović, dok su Duo “Đerdap” i Jovan Tomić u svojim kategorijama bili laureati.

Dušan Novčić i Nikola Ginić na „Akordeon festu“ u Knjaževcu, foto: privatna arhiva

U Aleksincu na drugom Internacionalnom festivalu „Viva harmonika“ Nikola Ginić osvojio je prvu, Nikola Šepecanović i Marko Šolkotović drugu nagradu.

Na šestom Internacionalnom festivalu “Meh fest” u Beogradu, ovog aprila, prvu nagradu dobili su Jovan Tomić, Marko Šolkotović, Nikola Šepecanović, a drugu Nikola Ginić.

Giniću je pripala prva nagrada na 23. Internacionalnoj manifestaciji „Dani harmonike“ u Smederevu, ovog maja, kao i Nikoli  Šepecanoviću i Marku Šolkotoviću.

Jovan Tomić, Nemanja Savić, Marko Šolkotović, Nemanja Balanović i Nikola Pražić sa profesorom Dušanom Novčićem na Međuokružnom takmičenju u Negotinu, foto: privatna arhiva

Takmičarsku sezonu učenici osnovne muzičke škole „Konstantin Babić“ zaokružili su krajem maja na Međuokružnom takmičenju harmonikaša u Negotinu kada su prvu nagradu osvojili Nikola Ginić, Nemanja Balanović, Nikola Pražić i Marko Šolkotović, drugu Nemanja Savić, dok se Jovan Tomić i na ovom takmičenju okitio titulom laureata.