Naslovna Društvo Učenici profesora harmonike Dušana Novčića ne znaju za poraz

Učenici profesora harmonike Dušana Novčića ne znaju za poraz

466
0

Od kad je u Kladovo stigao mladi Smederevljanin Dušan Novčić, njegova klasa harmonike osnovne muzičke škole „Konstantin Babić“ zna samo za pobede. Od prošlog septembra, profesor Novčić  deo je i negotinske Umetničke škole „Stevan Mokranjac“.

Jovan Tomić i Dušan Novčić u Rusiji, foto: privatna arhiva

Nema takmičenja sa koje se klasa Dušana Novčića vratila bez nagrada. Samo u ovoj godini njegovi učenici okitili su se sa 24 odličja, od kojih četiri laureata, 16 prvih i četiri druge nagrade.

Za ovih pet godina koliko je u Kladovu, Novčićevi učenici nanizali su više od 80 nagrada. Malo je reći da su se na svakom takmičenju našli na pobedničkom postolju.

Na 13. Međunarodnom festivalu slovenske muzike “Harmonija”  u Belgorodu u Rusiji, na kojem se isključivo izvode dela slovenskih kompozitora, u konkurenciji od preko 500 takmičara, Novčićev učenik, Jovan Tomić  je na klavirskoj harmonici u kategoriji starije grupe, od 14 do 17 godina, osvojio drugo mesto i nagradu laureat drugog stepena.

Tomić je briljirao i prošle godine na prestižnom internacionalnom takmičenju solista na harmonici „Naujene 2017“ u Daugavpilsu u Letoniji, zajedno sa Filipom Matićem, sada učenikom negotinske Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ .

Obojica su, kao jedini predstavnici Srbije, u svojim kategorijama osvojili prvu nagradu.

Duo „Đerdap“, Ana Marinković i Jovan Tomić sa mentorima Danijelom Birić i Dušanom Novčićem na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola u Beogradu, foto: privatna arhiva

I ne samo to. Ova godina je jednako bila trofejna kao i ranije. Duo „Đerdap“ koga čine Ana Marinković na klaviru (klasa Danijele Birić) i Jovan Tomić na harmonici osvojio je prvu nagradu, kao i na 62. Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije u Knjaževcu.

I pojedinačno je Jovan Tomić osvojio u Knjaževcu prvu nagradu.

Na osmom Internacionalnom festivalu „Akordeon fest“, takođe u Knjaževcu, ovog marta, prve nagrade osvojili su: Nikola Ginić, Nikola Šepecanović, dok su Duo “Đerdap” i Jovan Tomić u svojim kategorijama bili laureati.

Dušan Novčić i Nikola Ginić na „Akordeon festu“ u Knjaževcu, foto: privatna arhiva

U Aleksincu na drugom Internacionalnom festivalu „Viva harmonika“ Nikola Ginić osvojio je prvu, Nikola Šepecanović i Marko Šolkotović drugu nagradu.

Na šestom Internacionalnom festivalu “Meh fest” u Beogradu, ovog aprila, prvu nagradu dobili su Jovan Tomić, Marko Šolkotović, Nikola Šepecanović, a drugu Nikola Ginić.

Giniću je pripala prva nagrada na 23. Internacionalnoj manifestaciji „Dani harmonike“ u Smederevu, ovog maja, kao i Nikoli  Šepecanoviću i Marku Šolkotoviću.

Jovan Tomić, Nemanja Savić, Marko Šolkotović, Nemanja Balanović i Nikola Pražić sa profesorom Dušanom Novčićem na Međuokružnom takmičenju u Negotinu, foto: privatna arhiva

Takmičarsku sezonu učenici osnovne muzičke škole „Konstantin Babić“ zaokružili su krajem maja na Međuokružnom takmičenju harmonikaša u Negotinu kada su prvu nagradu osvojili Nikola Ginić, Nemanja Balanović, Nikola Pražić i Marko Šolkotović, drugu Nemanja Savić, dok se Jovan Tomić i na ovom takmičenju okitio titulom laureata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.